Wednesday, February 11, 2009

mari mari mari!!! (edited)

malam ini ayuh minum arak.
sebab kita semua ada alasan sendiri utk menenangkan hati.
atau pada sesiapa yang segan untuk membeli di 7-11 atau ke pub2 berdekatan,
mari kita layan ganja atau ice.
masih tidak ada sumber?
okay. sekadar beli rokok juga okay.

apa saja, yang penting kita boleh hilangkan tensi.
orait?

aku kan fynnjamal.
apa aku cakap semua orang ikut.
kau orang semua tidak ada otak, kan?
apa aku kata, semua akan turut.
belajar tinggi2, umur tua2, semua angguk2 saja haa,

ikut cakap aku.
ini fynnjamal.
nanti aku tolong relevankan kenapa kau minum arak, rosak akhlak pada tuhan.
okay!!!!





















bodoh.
ingat aku apa.

ps:
entri ini sinikal.

apakah mmg ada org di luar sana yang akan ikut apa aku kata secara bulat2 buta2 semata2?
tolonglah beri kreditasi pada pembaca.
mereka bukan bodoh macam kau yang sentiasa mencari negativiti dalam semua perkara yang aku catat di sini.

seperti:
"gersang".

tak bermakna mengkehendakkan seks.

bodoh.

notakaki:
tahniah pada sesiapa yang dapat meneka entri ini sinikal.
anda sejujurnya kenal fynnjamal.

pada sesiapa yang merasakan tulisan di atas adalah ..........(isi predikasi / tekaan / telahan anda tadi di sini)........, cuba kenali saya lagi.

tak mungkin saya minta kamu menyimpang dari agama.

sekian.

52 comments:

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

errr...xpaham la kak fynn..

Niealex said...

oh oh oh ..
apabila manusia sudah terbiasa melakukan onar pada tuhan.

semuanya,

tak apa.

- Isabella - said...

mari berpesta..
hahha....

kak fynn ada masalah ke??

This is Mine said...

aaaaa.......

agak sentap dh td...

ingatkan ur blog tlah d hack...

ghupe2nye....

=)


fuh!! lega.....

Bunny said...

mari mari mari
bulan depan nanti ayuh kita ber"arak"
sebab ada maulud nabi
hahahaha

||alis|| said...

gulp. sabar fynn.. sabar...
jgn tensi amat. ko mude lagik!
amarah untuk yg tolol hanya buatkan darah ko naik 110/170. jangan.

BudAk hijAu said...

diorg suma nk jd cool cm kak fynn...ikot dan iya kn ape kak fynn tulis...hurmmmmm...

pic kite di page yan ok!

FARIE said...

owg tension2 gi amik semayang n bace AL-QURAN..
senakal2 kte pn, ble tension pasti yg itu kte cr utk ketenangan..

Wink said...

kenapa...
mengapa...

mesti ada sesuatu disebaliknya....

*thinking*

indieGO chic said...

fynn,

sape yang dok folo kamu membuta tuli tu?

duh!

ainfazrin said...

er.

kak. paling teruk yang saya bakal mintak daripada akak ialah SEMUA resipi masak2 yang akak tau. hehehe.

we can't change people (quoting you) and if some of them choose to stuck with stupidity, then let them be.

oh, saya bakal melangkah kaki keluar daripada keladak masam ni kak. insyaallah. mahu belajar lebih lagi, mahu cari rezeki dengan lebih tenang hati.

saya dah tak nak terus dikekang oleh rasa bangang kat sini.

:) saja mau kongsi dgn kak fynn.

Marzuki said...

fynn, jangan meroyan sudah. pergi bakar tuku letak kat kaki. ahaha...

Nora.Wahid said...

Hurm. Rasanya, ini adalah tulisan balas pada satu komen pada entri yang lepas.

Maaf, saya mengagak sahaja. :) Tengah cuba nak jadi psikik yang boleh membaca hati orang lain.

Bongok kan? :)

si pembebel(?) said...

kak fynn dan metaforanya.sinikal sekali:)

miezi said...

they will never tired of being judgement.

you cool la fynnjamal :)

cheenta queen said...

ni npe kak fynn..?

njam said...

ada komen2 yg menuduh sedemikian rupa sampai kak fynn menulis ni? tapi tulisan kamu ibarat ganja,baca sekali mahu lagi..(padahal blm pernah merasa ganja)tapi jemari pasti lancar kesini andai tahu ada tulisan baru dari kamu.maka,mungkin ada benarnya wujud si polan yg suka mengikut telunjuk tanpa menilai atau tersalah tafsir niat ulisan anda..senyum saja...selesai cerita..

azura said...

wow ganja! layannn...erk sedap ke.
public_enemy tk paham bukak kamus kak fynn hekhek

anakcikmad said...

uik...
hehe~d way u hndle emosi pun buat sy kagum...
sure yg tabur onar tu sedar...
harap2~;)

tia said...

faham..
tu la manusia..
kita tak dapat nak minta dorang faham apa yang kita cakap..
pendapat yang berbeza..
kdg2 kita tulis kita rasa simpati org rasa kita menunjuk..
ntah pape..

saya said...

kak fynn, cool je.
they were just envy of you.
tak ramai yg mampu bersuara mcm kak fynn :)

NIMI♥ Co. said...

anda hebat bab puitis ini

hamba allah said...

allahhuakhbar....
allahhuakhbar....
allahhuakhbar....
allahhuakhbar....
allahhuakhbar....
allahhuakhbar....
allahhuakhbar....
allahhuakhbar....

Pan said...

kenapa edit??
yg asal 2 nmpak lebih 'sinikal'...

D said...

fynn. if fynn tak edit pon most of us will know that this is a synical post fr those yg terlibat.
people out there have been reading yr blog from yr 1st entry, fynn. jatuh bangun maki carut baik fynn semua telah ditelan. people yg komen pelik-pelik like, 'xbaik mengajak org buat jahat yadayadayada', they just dont know much about you. eh bkn nak ckp aku kenal fynn lebih ke apa tp eh aku rasa aku kenal lah. ahaha. at least, dlm blog ni laahh. coz i'm one of those people who read every of yr stories since the 1st entry eventhough i rarely comment puisitepijalan. yr word since dulu2 pon memang always inspire me. seriusss.

eh panjang pulak komen. dah la off topic dan poyo gila. sebenarnya nak ckp i love you ja. haha. oke lah! bye!

Pewaris Reformasi said...

fynn,

sabar saja. buang masa layan org macam ni walaupun kdg2 aku layan juga.

betullah kata sahabat nabi s.a.w.
"kamu akan dapat apa yg kamu niatkan"

mereka terlupa kisah Huzaifah r.a. menjerit-jerit "aku telah munafik!"

sila cari apa balas nabi s.a.w. bila baginda bertemu Huzaifah r.a..

betullah kawan aku cakap "ada org takut syurga telah penuh!"

amirnazrin said...

hi kak fynn (aku nak kene panggil akak jugak ke?)

jom buat agama baru!
(ni pun sinikal jugak)

ieLah~ said...

baca komen2 entry sebelum ini,dah agak kak fynn akan mengamuk
huhu

sleepyhead said...

sarcastic used to be my middle name too! muchasss loveee.

C a R t i N i said...

abaikan aje fynn.

pegi 7-E beli ribena dan gardenia butterscoth saja utk anak..

ZieRa said...

kamu bengangkan comment tu kan...
mereka mmg tak senang dengan apa yg kamu tulis...
jeles kot...haha... dalam erti kata lain iri hati.
sabar ye...
biarkan saja orang-orang itu. mungkin mereka lihat satu perkataan tu dengan satu maksud saja.

Sara Musfira said...

hmmm, sampai bila lah orang kita asyik ikut orang je. kesian.

=]

vidadarisakura said...

hoh?again~
dulu pun penah jadi camni kan sis~
kalu x silap..
hee


*malam ini ayuh minum arak.
*aku kan fynnjamal.
apa aku cakap semua orang ikut.


dats really funny kpd sepa yg pecaya
even without explaination pun ai boleh bajet..
haha

nafasdunia said...

:)

sis...

smile?

lis said...

astaghfirullah hal azim!
ada jugak yang macam ni?

hey kau..
kalau tidak gagah..
jangan baca blog lah!
berdiam sahaja di rumah..
jangan berkongsi atau bercakap dengan orang lain..

kamon lah..
we are not perfect..
kak fynn is not perfect..
kalau kak fynn kata "xpe..makan taik itu masih boleh diterime akal.."
secara logik..dah tahu bende tuh kotor dan jijik..
xkan korang nak makan jugak kan?

jangan sedut dan telan..
kunyah dulu perlahan-lahan..

sarah h said...

Bagaikan ini,

"Aku kentut kau sedut"
Ahaa.

iYda Juhar said...

kamu memang ada aura tersendiri.

(;

fa ; ) said...

btul tuh.
xsme bnd kite kne ikut.
kn kak fynn?
hehe :D
sgt jelas disini.
sesiapa y berfikirn negatif itu..
=="
susah~~~

seseorang said...

yeah...
ini kak fyn ke?
ahoh...sinisnye...
hurm?

Pewaris Reformasi said...

Salam.

Fynn, dulu Huzaifah r.a. menangis insaf selepas mendengar sabda Rasul s.a.w. tentang hidup.

Apabila beliau pulang, sebagaimana biasa manusia2 yang baik, beliau bergaul mesra dgn isteri dan anaknya. Sampai satu saat Huzaifah r.a. merasakan dirinya terlupakan Allah s.w.t. kerana beliau merasakan dirinya lalai saat bersama isteri dan anak.

Lalu beliau meraung2 mengatakan dirinya munafik. Lantas saat bertemu Baginda s.a.w., dengan tsiqahnya akhlak bersabdalah dengan izin Allah s.w.t.

"sedikit demi sedikit ya Huzaifah".

Rasanya kisah ini sangat popular tapi tidak ramai kot yang menulisnya di blog.

Ya, manusia yang cintakan Allah s.w.t. sering fana'. Kau tentu pernah dengar kisah buang TV dan sbgnya. Itu kisah realiti dan bukan main2.

Kadangkala dalam beragama, ada manusia yang mahu memaksa orang lain beriman sebagaimana mereka beriman.

Dalam Al-Quran, aku lupa ayatnya tapi boleh dicari ada tertera pergaduhan seorang muslim dgn seorang nasrani dan masing2 mendakwa "akulah yang paling benar". Turun wahyu selanjutnya dan Allah s.w.t. bicara jelas "Aku yang Maha Mengetahui".

Pada aku, Mekah itu tetap dan jalan untuk sampai ke sana itu rencam.

Islam harus mula dari jalur kasih sayang dan bukan kebencian. Arus bawah dalam mesej-mesej kebencian dengan nama Islam bukan arus aku.

Sabda Rasul s.a.w. "iman itu antara takut dan harap"

Wallahu'alam.

Sebagaimana kau nukil, maka pesan aku jangan telan terus ya? Kunyah! Ah, tak perlu aku ajar, hehe

sAfFiYaHnAjLah said...

bongek la mereka itu..
akak punya tali panjang sangat koyt sebab tu ramai sangat yang tolong pegang tali tu secara membuta tuli..

Pewaris Reformasi said...

fynn,

pembetulan. aku keliru.

nama sebenar ialah handzalah r.a.

maaf atas kesilapan ya! tapi inti kisahnya itu yang betul :)

abduljabbar said...

all those kind of people yg kak fynn describe ialah orang yg missing so much of this world..

they try to cling on to things that give instant satisfaction, instead of dealing with the problems. Another group is the one yang thought they are cool doing that stuff eventhough i doubt this kind is much less actually than what we think.

they didn't see it through thoroughly, if they had, they would have deal the problem and let the tension out in a good way and reap the benefit and enjoy so much that this world got to offer.

the world is so much more than to what we can ever imagine, saying that, syurga offers indefinite unquantifiable amount of happiness and offerings.

Complicated BelleMarshall said...

mula2 agak terkejut. akhirnyaa membaca, baru legaa. fuhhh:)

miss_bubub said...

salam...

kak fynn,
rileks..
dorg2 yg x reti bahasa tu memang mcm tu..
nama pun manusia kak fynn,
rambut lain kaler, hati lagi lah lain kaler nye...
so sabar je lah...
sampai bila kita harus puaskan hati org lain?
hati sendiri mcm mana?
saya pun selalu mcm tu..
kalau asyik fikir pasal org, memang boleh jadi gila agaknya...
so end of the day, "BUAT X TAU" je lah..
to sapa2 yg berkenaan wat kak fynn tulis entry mcm ni, "LU FIKIR LAH SENDIRI"...

k kak fynn..
rileks n cool ek...

chaos

salam...

cikyin said...

mmm aku mengagak ade lagik si anonymous yg kaco idup ko dgn komen2 standard kekanak ribena tu.

maybe dia sndiri yg penah membodohkn diri mengikut ape saje yg ko sebut "secara sinikal" dlm puisitepijalan ni.

mmm kesian.
tu yg nk cari salah org aje tu.

leks fynn, jgn pedulikan golongan 1% tu, ade lg 99% yg faham dan cuba faham ape yg ko nk smpaikan.

kite bukan nye sesiapa utk memuaskan ati semua org kan.

nadia-ady said...

kak fynn, itu namanya orang yang menilai dari segi luaran. Tidak pernah mentafsir jika 'sesuatu' itu ada 'sesuatu' lagi di dalamnya. Its a normal thing about manusia yang tak pernah berfikir panjang.


Hanya percaya apa yang dia nampak


Hanya percaya apa yang dia dengar.


Tanpa berfikir apa pandangan mereka betul atau tidak

tanpa pernah mahu berfikir di sebaliknya

p/s: nice entry :)

Eerie Liuvyx said...

ramai yang xpaham entri nih
tp sy paham=)

terima kasih untuk sumber inspirasi saya selama ini

tak mungkin kak fyn mengatakan perkara sebegitu

terlalu kontra dengan diri kamu=)

omarkhayam said...

seni itu ada cantik ada buruknya,
sastera itu ada indah ada cacatnya,
diselami dan difahami hanya dengan rasa,
rasa yang datang hanya dari maha pencipta....

no'0n said...

wow,,
ini memang kool,,
memang stupid la sape y ikot,,
hahaha,,

LIZ said...

hahahaa.

sinikal sungguh. :D

ringo said...

perkara wajib blog kak fynn.
komen lebih panjang drp entri.
haha.