Saturday, February 21, 2009

bau hujan

aku suka bau hujan.
lebih tepat, bau bahang dari tar yang naik kerana kedinginan titis air awan.
bau zaman anak kecil.
bau zaman aku degil.

sekarang sedang hujan.
dan bau bahang dari tar yang naik kerana kedinginan titis air awan itu masih sama.
seperti bau zaman aku anak kecil.
seperti bau zaman aku anak degil.

aku bukan lagi anak kecil itu.
cuma si degil itu.

haih.

51 comments:

DR. ALIA said...

saya suka bau hujan!
rasa diberi nafas baru untuk teruskan hidup.

di Mesir takde bau hujan macam di malaysia~~ *sad*

hujan pun mcm malu-malu sahaja hendak turun (^_^)

~oh mesir, bila mau hujan?~

kak fynn, kirim bau hujan dari malaysia bolehkah? *gelak*

una said...

saya suke bau hujan ,
tapi bau dr rumput slps org mesin rumput tu
hee ;p

akugumbira said...

msa setia utk berjalan.. keliling setia utk berubah..
knapa manusia susah dan payah utk berubah??.. akugumbira hairan...

zeela lalala said...

oh!saya pun sdg bau yang sama juga skrg.

~d!b@~ said...

hai kak fynn :)

saye suke sgt puisi akak..
1st time tgk akak mase kat maskara aritu ;)
suweeett sgt hehe

same arr saye pon suke bau hujan..
bile time nak ujan tu.. saye akan ckp, eh? bau ujan.. tapi kawan2 ckp pelik iskk huhu~

Shakina Amirudin said...

kak fynn samalaaa suka jugak bau hujan.bau tar.haha degil ;)

cik bulan. said...

kalau di sekolah lama,bau lebih 'harum',bercampur bau tar dan rumput...
rindunya,,,

||alis|| said...

sama.

aku juga suka bau tar/tanah kena hujan :) hangit2 semacam jer. 2-3hari nih baru nak ujan after 2-3bulan tak ujan sgt.

ML; Mohd Loqman said...

rasa macam nak mandi hujan plak.
boleh basuh segala kacau bilau yang ada kat dalam kepala saya ni.
:D
ampang pun sedang dituruni hujan.

[B] said...

i still like the smell. bau nya sungguh nostalgik. dulu2 duduk di ejndela, menghidu bau hujan, atau bau tar terkena hujan..

=)

take care kak fynn

FaDZzDaF MoHdDhOm said...

wah..
sini pon hujan jugak..
rasa panang simen court badminton neh..
best sgt.

Prejudis Merah Jambu said...

Bau hujan. Bau api. somehow, ada satu rasa pelik an sayu bila saya bau dua benda ni. Perasaan yg dalam.

jojie-elle said...

haih.. same with me kak fynn.. bau air hujan kdg2 sedap..hihihi

Eerie Liuvyx said...

buatkan saya teringat masa kecil-kecil dulu,
kena perambat dengan mak sebab mandi hujan..
huhuh

Marzuki Jalil said...

pengakhiran yang hebat

quya anuar said...

tp bau hujan itu buat quya pening lah kak fynn.

cindrela said...

same!=))
saye pon suke bau hujan wahai kakak!
hihi

hatifragile said...

kakak.comment yang dari cindrela tuh silap.
sbb tadi log in pkai acct membe.
sebenanyeh comment tuh dari hatifragile.
isk!

tapi saye memang suke bau hujan.
tiap kali saye terbau.
mesti saye akan pandang hujan tuh.
dan senyom.
ntah.taktau nape.hee...

mahasiswa said...

salam.
kak fynn,
saya suka bau hujan juga,
bau itu ingatkan saya pernah berpijak pepasir mana, agar tak lupa bau tanah yang pernah ditumpah keringat mencari bahagia saat gelita, agar tidak lupa udara desa yang pernah mengeringkan peluh saat mentahari mengundurkan dirinya.
biar menari di bawah hujan, asal tahu
apa diburu dalam kehidupan.

ochs widdle said...

hujan itu enak dan sedap.

amy said...

:)

Leianna said...

suka jg bau hujan tu, walaupun org sering gelakkan~

LiLoHoNeY said...

sy juga suka akn bau hujan ;)

miss_bubub said...

betul kak fynn..
bau tu memang best!..
hehe teringat2 rasenye bau lepas ujan tuh..

Sara Musfira said...

senyum kakFynn, senyum.

=]

flurry adams said...

saya juga suka akan bau hujan :)

joegrimjow said...

jagn jadi degil2
nanti kene rotan
hee

tp
kadang2 degil pun perlu juge

Farah Rosni said...

saya suka bau hujan juga. entah kenapa. bau tu bisa buat saya tersenyum. :)

Just call me ANNE said...

saya pun suka bau hujan. semacam ada nostalgia yang mengusik jiwa. zaman anak anak yang dah lama berlalu. zaman yang mengundang rindu. haih...

al-hussaini said...

bila bau hujan itu akan lenyap?

mohon kebenaran untuk dilinkkan blog kamu dalam blog sy

Blossoming Rose said...

saya juga suka bau hujan,
asyik =)

lis said...

i miss playing in the rain with my dad..
=)

f said...

saya pun suka juga bau itu..
ahh..rindunya pada rumah dan isinya..

hanjila said...

sy tidak suka bau hujan..paling benci hujan..ingin ke tmpat yang tiada hujan..petang yang hujan itu membuatkan aku sakit..

omarkhayam said...

kadang, bau hujan ni menyeramkan..tak tau kenapa...

~sebab org cakap, klu hujan, mesti ada yang meninggal, takut org yang kita sayang dipanggil tuhan...just a thought.

zhsrn said...

kak,
saya tak pernah tau bau hujan.
tp, setiap hari sy tunggu hujan.
sebab sy suka menari dalam hujan, walaupun tak pernah kenal bau hujan.


p/s:lps nih, saya akn cuba cari bau tu sambil menari.ha.ha.

Aimi said...

saya br mandi hjn ngn kwn2 semlm.
Best ouh <3
mula2 pkai payung lps tu .......

Saya rindu suasana hujan di cameron ..

scha said...

saya juga suka bau hujan!!!!!!!
nilai salu hujan kan sekarang kak fynn..huhuu..

Omaw Rozduan said...

hmm.
aku ingat aku sorang jek bila terhidu sesuatu akan mengingatkan aku pada kenangan lalu.

mcm aku,
time aku cium kotak lama bapak aku.
teringat jugak waktu kecik dulu. ;')

Frehan said...

bau hujan? tsk. lemas...

Azhari Azmi said...

oh ingatkan Hujan td. rupenye hujan... pelik gak awl2 nmpk title.. tu yg smngt nk tau tu.. hee

jiwa kacau said...

finally aku normal!!!

aku henggat aku sorg je ske bau ujan...hahha!!!

Si Gadis said...

anda beri saya reason untuk hidup

BudAk hijAu said...

degil sesuatu yang sukar digambarkan.

sy suke bau rumput lepas kne mesin!! :D

Mohd Ramzi Ahmad said...

melankolik :)

atienalova said...

mandi ujan lagi beshhh!

qaby said...

dulu,
saya tak suka hujan..
hujan buat saya sedih..
tanpa sebab..
kadang2 saya nagis bila hujan..

sekarang dah okei skit..

Anonymous said...

k.fynn,sy ske bau hjn juga
bau ituu
segar!
rindu hjn.

a s m said...

xkan bau hujan pun nak kecoh beb

iYda Juhar said...

yer.bau hujan selalu ingatkan aku pada zaman dedulu.

(;

Ilya Syafeena said...

degil sudah sebati dlm diri?

itu biasa.. :)