Friday, May 18, 2012

lembu

kenapa tak tanya "kenapa gambar setakat paras bahu"?
atau "kenapa tutup mata? kenapa tak hidung?"
atau "kenapa warna coklat lumpur?"
atau "kenapa tulisan orang2 yang share adalah roman dan tidak huruf arab?"
atau "kenapa muka DP cacat tak ada hidung, mulut, kening dan telinga?"

ada seribu satu 'kenapa' yang boleh ditanya.
sama banyaknya dengan soalan bani israel--
bangsa yang masih sampai hidup ke masa ini--
ketika peristiwa mereka dengan nabi musa.

telah diwahyukan tuhan minta seekor lembu untuk dikorbankan.
arahan mudah.
tak susah.
senang.
tak kecah.

tapi tak.
NAK over analyze juga.
"lembu warna apa"
"lembu yang macammana"
"kenapa tak lembu begini"
"kenapa mesti lembu yang itu"

dasar memang hati batu.
tak nak terima benda mudah.
ada saja nak cari salah.

itulah kita.
lebih gemar lari dari apa yang haknya.
lagi suka benda merapik dari apa yang isinya.

buruk sifat begini, sampai tercipta surah yang khusus bernama baqarah. lembu. demi memperingat kita2 tentang peristiwa ini.

"kemudian setelah itu hatimu menjadi keras seperti batu,
bahkan lebih keras lagi."
ayat ke 74.
semak, kalau tak percaya.

sudah2lah.
tak nak letak, sudahlah.
tak ada orang marah.

nak cakap kenapa ada tulisan hebrew.
dah penjaranya milik yahudi.
takkan nak tulisan cyrillic pulak.
kang orang ingat tahanan kat negara soviet mana nanti.
kan?

nak cakap kenapa tutup mata.
dah nak bagi metafora yang itu tahanan penjara sebelum bertemu para algojo.
takkan nak letak gambar bunga.
ini bukan perjuangan setujukan hak bapok pengkid gay lesbian.
kan?

serius.
keyboard warriors makin bodoh.

MAKIN bodoh.

11 comments:

☻UsaGi NaNa☻ said...

like!

aslina majid said...

agreed.

Hannah Rumaisya said...

;)

Ren Razali said...

Tidurlah kak fynn, dalam tidur bersenang- senang, hilang marah bertemu tenang.

NadyaBubble said...

Manusia sekarang, suka mempersoalkan benda yang bodoh. Serious bodoh.

Anonymous said...

telah diwahyukan tuhan minta seekor lembu untuk dikorbankan.
arahan mudah.
tak susah.
senang.
tak kecah.

(Seperti mana juga telah diwahyukan hijabkan rambutmu, tutup kulitmu. Arahan mudah. Tak susah. Senang. Tak kecah.)

Hanya mengingatkan sesama saudara seagama.

ayeen:) said...

meaningful.

muhsin.aminudin said...

lembu ni ikut orang yang tarik talinya

@Fr!^n@ said...

Dalam maksud entry kali..
bende senang ske no jadikan bende susah.. bende simple suke nor complicatedkan..

keep it simple and sweet.. (KISS)

scenenseen said...

Assalamualaikum wbt,
Fynn Jamal sayang,
I just knew about your recent story and I apologize for not following you these couple of years. I really hope things turn out to be okay with you and your family.Your recent transformation amazes me.

Lots of love.

pakblogger2012 said...

Please provide english translator at your site also.
thanks