Monday, January 31, 2011

seniman menangis

tak tahu kenapa,
tapi aku cuma mau bilang;
aku mengerti.






malam ini akulah seniman
setelah kita putuskan hubungan
tiada kawan yang dapat meneka
ku berduka

ku berikan majlis bergembira
ku tertawa, minum dan berdansa
hingga diri yang sedang berduka--
tak percaya

aku tersenyum
ku tersenyum dan tertawa
ku berdansa
ku berdansa bagai nak gila

kalau kau berada di belakang tabir menyaksikan;
kau akan melihat
seniman ini menangis.

tapi dinda,
bila kawanku pulang
seniman ini duduk keseorangan
hingga diriku yang sedang berduka--
tak percaya

tapi dinda,
apabila tabir ditutup
lampu2 gelap gelita
ku duduk keseorangan

kalau kau berada di belakang tabir menyaksikan
kau akan melihat
seniman ini menangis.




----------------

meski permainan muziknya hancur,
meski lenggok tubuhnya mengerikan,
jiwa yang ada dalam lagu ini--

terlalu mengharukan.

9 comments:

oranglidi said...

lagu ni memang best gile. ekspresion jamal abdillah menaikkan bulu roma.

d_tieah said...

Aku pun menangis.. :(
Sadis!

Ayyman Rahim said...

Semua orang seniman rasanya, kak. Kadangnya depan orang kita tunjuk kita happy dan kita cuba entertain people dengan lawak-lawak kita, tapi dalam kita, kita sendiri je tau merahnya apa kita rasa. Rasa macam tu ah. Jangan sedih!

The Wifey said...

abg jamal memang outstanding!

APi said...

terharu..

Pendekar Berkuda said...

aku juga ingin menangis melihat dia... aku tahu rasanya...

dia menangis...

4umyfans said...

jiwa seorang seniman amat dekat untuk lalui perkara ini. teman amat sukakan lagu ini. sangat mendalam ertinya... first time dengar, terus minat.

gojamal said...

Yang best gila tu, bila dia angkat kedua tangan dia pun, piano masih berbunyi.. mcm mana dia buat tu hah?

Fynn Jamal...Jamal Abdillah.. tak de kaitan..kan?

fynn jamal said...

gojamal:

kami dua pupu yang tak pernah bertemu mata. :)