Thursday, August 7, 2008

entri membidas anonymous LAGI.

ini regarding kes punggong.

"regarding the sumpah thingy,kalau macam tu sape yang rogol, kidnap budak, pencurik, bunoh orang, pakai sumpah sumpah je la eh. tak relevan sumpah2 nih."

maaf. tapi kamu kalau ada pertandingan debat kat sekolah, jgn masuk ye. sebab argumen awak macam budak tahap satu. maaf sekali lagi.

point pertama:
maksud saya, awak aplikasikan penaakulan mantik buta2 dlm perbahasan. mana boleh, dik.

contoh:
1) politik sgt korup
2) korup itu berdosa
3) dosa ada kemungkinan masuk neraka
4) mak ngah saya masuk politik

:.) mak ngah saya mungkin masuk neraka

pernah dengar "under circumtances" dan "outside factor" tak?
tak usahlah bergaduh ye. saya tak ckp siapa2 bersalah, siapa betul. cuma ada banyak lagi kes di tanah kita selain kes2 punggung ni. mari move on.

point kedua:
tak relevan langsung? spesifiknya pada sumpah itu? itu suruhan nabi padamana terjadinya fitnah pada aishah r.a.

apa anda menolak itu? gila la.

kalaulah sudah diminta berbuat sumpah itu, kalau tidak diberikan saksi, apa kamu rasa lengkap proses mengangkat sumpah itu? kalau tak cukup, jgnlah buat. kalau cukup syarat, angkatlah sumpah itu.

win-win situation.

lagipun bukan relevan pun seorang pemimpin tu homoseksual, biseksual waima aseksual sekalipun. itu hal dia, zakar dia, punggung orang dan akidahnya. jgn terkejut. banyak sahaja muslim yang dipimpim kaum musyrik.

hal dia dgn tuhan, hal dialah. maksud saya, saya tidak peduli.

entri lepas, saya bising tentang saya sudah naik muak dgn pertandingan populariti para politikus. abu mahu naik, dia tikam ahmad. ahmad terdesak, rasuah mamat. abu dapat tahu, mamat dibunuh.

vicious cycle.

----------

bila baca balik komen anonymous si manusia tidak bertulang belakang itu, saya rasa "ek eleh".

"ek eleh" sebab cara dia cakap tu macam saya dan kawan2 di blog ni tidak ada pendidikian agama. macam kita sekadar cakap lepas ikut mulut tanpa asas.

padahal, sebenarnya, kami2 (atau khususnya saya) cakap yang point yang perlu sahaja sbb saya kira pembaca sudah maklum yang zahir. mungkin silap saya menelah semua faham apa yang saya katakan. perlukah saya terangkan tentang rukun2 dan syarat2 setiap segala?

saya guru. bukan mu'allim.

"ek eleh" sebab saya dah tak mampu nak bahasakan anonymous ni. kalau panggil bangang, kecil hati. panggil bodoh, tak percaya. jadi tak apa lah.

dan saya jamin, mesti dia akan balas entri ini. kalau tidak secara fizikal, secara lafaz. mungkin secara riak wajah. tp yang pasti, dalam hati pasti habis saya dibahasa.

sukahati kau lah.

andai kalian masih tidak nampak, saya tidak menyokong siapa2 pun dewasa ini. kalau dulu saya bangga dengan kerajaan kita, sekarang tidak lagi. kerajaan campuran sebenarnya makin mengkucar-kacirkan. sebab red tape atau birokrasi semakin merapik2.

saya sudah mahu jadi neutral. saya mahu anti patriotisme. saya nak fak kerajaan.

*diam*

HAHAHAAHAHAHAHAHAHHA.

mana boleh.
patriotik sampai matilah.

siapa2 pun ketuanya, aku setia pada negara.

8 comments:

tri said...

anonymous tu gemar dgn permainan punggung kot... biarkan dia dgn punggung temannya.


yg tiba2 positif,
t r i

ezfar said...
This comment has been removed by the author.
ezfar said...
This comment has been removed by the author.
KhairulAqmal said...

kembali kita ke quran dan sunnah. dunia sekarang makin liar,

kita bertelingkah sesama agama, apa pulak pandangan penganut agama lain kat kita? Beginikah perangai mereka² yang dikatakan pemimpin bangsa,negara dan agama?

biarlah si anonymous tu kak fynn,
mudahan dia paham erti punggung yang sudah disumpah

haha

mari kibar bendera sempena hari kemerdekaan!!

Suka Bebel said...

Politik negara kita ni memang memeningkan kepala. aku memang tak tau nak sokong sapa sapa sebab semuanya sama saja cuma mahu kuasa. kesian kita...

weirdwEEda said...

yup..siapa2 pun ketuanya,kita setia pada negara yang satu ini..hanya untuk negara ini

Double s said...

wei kakak,

1) Aku ada juga nak cakap pasal yang aku tak memihak mana-mana pihak sebab hal2 yang sudah diketahui umum

2) Aku baran lah duduk kt mesia ni.tak selamat. wadefak. oh lupa ada orangtidakbernamakanbacaentridansegalakomendisini

3) Kau sihat ke? aku tak.aku perokok berat. sekarang dalam tempoh nikotin percuma.

4) Aku kene kacau orang lelaki gatal. kak fynn free,nanti baca entri dia blog syah lagi satu. hoh.

5) mana mana kau survive dengan breast besar? sebab kak fynn bawa kereta ya? kalau naik public transport mcm aku ni camne.

6) baran.. tensi....

p/s: maaf,ayat tak berapa sopan.panggilan tak berapa nak berkenan. harap difahamkan.

xoxo. selamat pengantin baruuuuu!

siti diyana mohd rahman said...

aku bkan gler politik. sbb tiap kali bcer jer trus bosn. surat khabar sekadar jd pencuci mata bg aku. tp aku suka gngu org baca surat khabar. ntah. x tau kenapa.

bab kes main punggung ni memang bangang. byk lg masalah len dlm m'sia ni. aku x sokong mana2. x kesah lah yg menuduh ataupun yg dituduh. kalau yg dituduh 2 dah salah, yg menuduh pun kena sabit juga. BANGANG! yg pegi tala bontot dlu 2 pahal. tgk muka jantan sejati. leh dianggap gagah. tp leh bagi bontot punya cntik kt org 2. heran gila. 6 kali dh kena, bru report. BODOH!

aku ckp ni bukan sbb aku pndai agama. aku pun nk kata baik tahap dewa tu x lah. ada juga salah, silap, dosanya. tp c'mon lah. jgn jd manusia x guna lah. bila apa yg dijanjikan x dpt, mcm2 cter kuar. kalau x, dok sdap lg menala bntot kt org tu. i like if both kna tangkap dan dipenjarakan seumur hidup. yg diliwat dgn yg meliwat.

x best lah cter politik ni. org2 yg berkenaan dgn politik ni bukannya pnah amik tau hal hdup rakyat mcm kita ni...

ahli2 politik smuanyer 'maha hipokrit, putar alam, putar belit'.