Monday, December 21, 2009

dunia perlu banyak perasaan ini

she said "i love you and our beautiful creations"
i said "i lagi dah lama love you and our beautiful creations"

(kredit gambar: dib)


setiap kali aku hendak mula tulis tentang dia,
aku hilang kata2.

maka biarlah.
satu hari nanti akan datang
bila aku jumpa bait2 kata yang boleh aku kaitkan
untuk menceritakan betapa cantiknya jiwa dia.

*diam*

tiba2 rindu inul aku.
dia sahaja dulu yang mampu buat aku rasa begini.

rasa protektif.
rasa menggagah.
rasa untuknya aku sanggup menggetar langit merah.

*diam*

kawan.
tak perlu hari2 ada.
tak perlu hari2 jumpa.
tap perlu hari2 ingat.
tak perlu hari2 dekat.

yang penting --
yang peduli.

48 comments:

Ladynoe™ said...

memang.

=)

joegrimjow said...

ape maksud -- ?

xdapat di fahami2 rangkap terakhir
oooh
truknye pemahamanku

fynn jamal said...

joe:

tentang kawan2. apa yang penting adalah siapa yang kita peduli dan siapa yang peduli kita.

:)

dafFodiLs (",) said...

yup,really agred dgn akak =))

Cik Biol said...

btol hari2 tak bermakna kawan :)
peduli itu yg penting

f.a.r.a.h said...

nice. :)

sHEmA_sHImoT:D said...

AGREE WITH U KAKAK..
me pun ave one my bestfriends ever..cant speak a word how i love her..;)

Para Jamaludin said...

dua orang ni boleh buat saya gila. saya tak kisah. saya rela

lagilalagilalagila...

+h.a.z.e.r.i.n+ said...

syukur.

sy juga ada satu yg begitu.

dzul hafixi said...

aku rimas kalau hari-hari dekat..

Anonymous said...

kak, sekarang saya tau nape saya pon susah nak tulis pasal kawan saya. maybe satu hari nanti
:D

ieja said...

yeah betul kak..

baca puisi ni buatkan saya semakin rindu teman saya..

Bulan Boolat said...

betol.
dekat pon tak peduli.

Hanis said...

Kak, sorry kalau apa sy ckp ni sensitif skit, tp akak dh tak pakai tudung? Nape eh?

Ayyman Rahim said...

I ada dekat Rantai semalam! Tunggu kak Fynn and Wani, lepastu terus balik. Yang lepas Wani yg group V tu buat saya rasa nk blk, tp mengenangkan akak, tunggu jugak. Haha!

Farah Rosni said...

betul. :)
farah sangat setuju dengan yang ini.

dobot said...

i have one!
;)

cera said...

*angguk setuju*

fynn jamal said...

hanis:

ya. sudah tak bertudung. sebabnya tidak perlu siapa2 tahu.

tidak apa. fardhu kifayah kamu sudah selesai. minta dihormatkan sesama manusia. minta berhenti dipanjangkan.

terima kasih.

neem said...

terasa macam xde kawan lah kak fynn..

yg mampu buat neem senyum duk jauh,

camne nak buat?

jarang2 jumpa..

selalu sorg2

gdsjht said...

LIKES.

Melody said...

"kawan.
tak perlu hari2 ada.
tak perlu hari2 jumpa.
tap perlu hari2 ingat.
tak perlu hari2 dekat.

yang penting --
yang peduli"


ayat ini memang sentuh hati saya.
tepat ke hati saya.
benar kata fynn. yang penting, siapa yang peduli kita, tak kiralah dia jauh atau dekat.
ah, rindu mereka!
terima kasih fynn for the words.

Anonymous said...

sy juga rasa yg sama.
sprti kak fynn.

fana said...

huh...bagus dan hebat..

sab said...

kak fynn...
minat sama puisi kamu..tulisan kamu.. saya syer dalam fb saya ya...
tq =)

Anonymous said...

kan?

hari2 saya seminggu dua ni pun serabut. serabut bila kite tengah susah, tibe2 org2 keliling semua jadi macam bayang2. jauh dan samar.

tapi, bile yang sorang tu, walau hubung jarak gune telefon semata dan dia kate;

"weh! ko ok? ko tak yah risau sangat. semua tu bukan pape pun"

dang! terus rase macam ade magis.

siperempuan said...

kawan mahu peduli tapi kita yang tak mahu dipeduli. macam mana pula tu kakak?

hatifragile said...

sangat setuju.
rase nak nanges bace itu.
=))

misteriaku said...

herm... dib suka jugak.

LaDy_ZeRa said...

i lurve my fwen too.. =)

yOnnA said...

yang penting.
yang peduli..

2 ayat ni cukup utk menggambarkan keindahan dia utk akak :)

emira said...

kak fynn ,
dulu saya mmg ramai kawan
tapi sekarang , semua menjauh

bila baca entri ni ,
rasa sangat sedih :(
teringat masa dulu-dulu .
haih

Anonymous said...

such a perfect poems..hope u dont mind i copy it down on one of my notes?based on your ideas of course :)

susudalambotol said...

tak perlu selalu jumpa. saling ingat lebih penting.

dan,

tak perlu kawan yang ramai juga :)

the escapist said...

thank you fyn. aku suka yang ini. kawan-kawan baik aku juga ertinya sgt hebat dlm hidup aku.

lady puthree said...

tabik ini

LORD ZARA 札拉 said...

betul.

itu kawan yang boleh dikata sahabat.
yang memahami.

Anonymous said...

mengapa akak tidak lagi memakai tudung?

Aku lebih suka akak memakai tudung

*hampa*

Maafkan andai komen ku membuat akak rase marah

fynn jamal said...

adik anon;

sudah dijawab soalan itu di komen atas.
:)

nurnuha said...

kak fynn! sgt setuju.kawan are love life.and they are forever.

Anonymous said...

terpulanglah pade die nak pakai tudung ke x.
die dh dewasa.pandai la die fikir baik atau buruk.dosa atau pahala.
dah die pilih jalan xnak pakai tudung..
biarla die..
pandai2 lah die jawab kat "sane" nanti..

Putra Azzahir said...

nice ..

sarah H said...

fynn i like this one.
tak payah jumpa selalu
tapi masih ok, mmg tu la Kawan kan fynn :)

thezulns said...

yang peduli, heh.

esumi-lynn said...

finally, gotta see you in person. :)
dapat duduk paling depan, melihat paling dekat (selain suamimu). terus pulang lepas kak fynn perform. maaf lah tak mendengar kata "weyh, jangan balik dulu ada orang lain nak perform". haha. :D

MunIERah said...

kawan-kawan.
kita pilih
dia pilih
tgk siapa yang terpilih

chica said...

yup~!
moment is everything~

.mek.mizah. said...

btol2.. tak perlu selalu ada..
biar dekat di hati.
tp kenapa masih ada teman tak mengerti..

*sigh*