Monday, October 18, 2010

memang salah hari

silap tarikh untuk panaskan hati aku.

dalam hari yang sama dengan ladyboss celaka cari pasal sama geng samseng aku dalam pejabat,
aku dapat tahu lagu bodoh aku masuk radio.

sepatutnya menarik dan mendatangkan senyum, bukan?

malangnya, secara realitinya, lagu bodoh aku itu tidak dinyanyikan aku.
dan penyanyinya tidak mahu / sempat memberitahu ahli corong radio yang lagu itu bukan miliknya.

aku panas hati.

bukanlah aku suka pun lagu itu. tapi itu hak aku. peluh aku.
maka hormatkan.
belajarlah reti.

aku tak marah orang main lagu aku. sungguh! aku lebih rasa terharu dan berterima kasih. tapi kalau orang sampai fikir aku yang cover lagu itu,
agak2 la.

kalau mahu sangat, ambil jantan gila perhatian ini sekali yang wujud dalam dunia maya semata2 untuk menyebar benci kepada aku. ambil dia sekali.

ini.
http://www.facebook.com/group.php?gid=155679671115407&v=wall

atau spesifiknya dia ini.
http://www.facebook.com/posted.php?id=155679671115407&share_id=143894015649603&comments=1#!/profile.php?id=772171837

pergi pada dia, cakap lagu itu kau punya. ambil jijik dia yang dia lempar pada aku.
sebab aku rasa jahat sangat kau yang naik ke atas sana,
aku di bawah sini menanggung busuk hati dia.

apa cerita.

41 comments:

Bunga Alexandria said...

takpe kak fynn.
Tuhan sntiase dgn akak.
cmne pon mereka2 cube jatuhkn akak,akak ttp akn brada diatas.

sy syg kak fynn.
sb akak kuat hadap semua.
ta mcm saya :(

!! asidah !! said...

wohoo!!
bikin panas ni fynn!!
x malu ah dia tu!

Ai Adachi said...

lagu itu kak fynn pny?
haaa..roomate slalu main gitar dgn nyanyi lagu tu.
*suka dengar*

izawati ahmad said...

fynn sayang. jangan marah-marah.

1)si plagiat pasti akan bambu besar-besaran, malaysia ni kecil aje.

2)your haters, screw them.

macam saya selalu cakap. kau punya gedik kami saja boleh rasa.

dah, pergi senyum.

moon said...

manusia selalunya mudah alpa...hak org sering dikatakan hak dia...bergitulah namanya manusia2 yg rakus kuasa dan kebendaan,,,di lluar sana...!

moon said...

eem bergitulah selagi manusia bernama manusia ..terkadang rakus dengan segala-galanya hingga lupa ..hak org jadi hak dia..!

thenocturnalzulkhairi said...

ehek busuk je nampak profil die..
kene add dulu eh mamat tuh??
xnak ar add,habis busuk aku pny fb nanti.hoho

nadzkyn said...

lepak kak.
Tuhan tahu.

Dzulaikha said...

persetankan saje manusia sewel cmni..

eqacashperlala said...

manusia...
tak boleh tgok orang senang sikit

sabar kak fynn!

giGGLe said...

creator "Anti Lagu 150 Juta":
bijak mungkin.
tp bodohnya lebih ketara.
lihat sahaja bahasa yang diguna!

*hukum Allah pd mereka hanya utk menilai insan lain tp tidak utk muhasabah diri sendiri..

I wrote Crap said...

you're just splendid plain awesome. :) kali pertama baca sudah jatuh cinta dengan tulisan kak Fynn.

mirot. said...

radio mane tu? artis mana?
--
sabar .! nnti buat saman 150 juta ringgit untuk lagu 150 juta tu.
--
jantan tu bedebah sungguh.
dengki sama miss fynn sebb pernah tolak cinta diakah dulu.?
cis. takpa, setakat dia sorang ape adehal. ramai lagi kroni miss fynn dkt sini. kan?.

Fatihah Munini فتيحة said...

kak fynn sabaa eh .
ade hikmah disebalik semua ni terjadi .
insha allah .
keeep smile :)

dill said...

Kak, tak payah dilayan orang seperti itu. Dia tidak sedar yang dia sedang menyemai benih-benih kebencian. Hanya'si ignorant' berlagak seperti itu.

Sabar banyak-banyak. Tuhan sentiasa di sisi kita. =)

Amal said...

manusia tak pernah nak senang tengok orang lain senang.

cool kak. :)

filzah aj said...

sabar je kak fynn!biarkan mereka.yg pntg kami peminat kak fynn tahu kekuatan kak fynn :D

Meister K & IkaSensei said...

sabar kak fynn
kami sentiase sokong kak fynn

calsica said...

ping.
kasi panas betullah spesis2 ni.
takpalah, yang kenal
dan lama mendengar lagu kau tahu kau sapa

ni yang takbest masuk mainstream.

muojiee said...

kak fynn. awk c0mel. sabar tau,jgn marah2. =B

sastraboy said...

macam nak hate balik je hater tu.

alahai botak. kenapakah gila glamer sangat lu ni? haha.

azza ajeera said...

adehh saye pun panas gak nih...
huhu....xpela kak...bukan salah akak pun...masih ramai lagi penyokong akak kat luar sane tu....move on lah n jgn amek hati dengan dgn kedengkian orang...;)

matadore said...

kak fynn,
lantakkan je ape die nak cakap.
mmg menyakitkn ati tapi
saba je ah.


ok? hepi plak jum.

shfqemir said...

kesiannya. kenapa tak ramai2 pergi report je group tu?

Faiqah T. ♠ said...

ada cara untuk saman dia tak? i think people would love to see him pay for what he had done. literally. stupid mo-fo.

Niksu Rashid said...

kakak! saya sangat marah! mabuk kot dia?!

akucincangkau said...

en fynn, muke die cam JFK kot...bhahaha :)
sumpah kesian ngan mamat botak tuh...

alah, bese lah tu biler lagu da masuk mainstream....

tp..x sangka lah susa gak nak berkarya kat malaysia ni...huh!

aqilahashari said...

plagiat itu di mana mana kak fynn. memang tak patut. dan orang yang mengutuk lagu 150juta itu , juga tak patut. chill ok sister. ramai yang sukakan lagu lagu dan penulisan Fynn Jamal :) be strong !

mocQachinno said...

tak boleh claim right kak fynn ke?
semua orang tahu tu lagu kak fynn.

Cik Agogo said...

lagu tu menceriakan hari2 saye. so, saye suke sebab sangat sweet berbanding life saye yang tak berapa nak sweet...

ape la salahnye nak menceriakan hati kan?

sofea said...

mulut orang kita tak boleh tutup. biarlah. kak fynn tak tergugat dengan orang macam tu. you are waaaay better than them. kitorang kat sini support kak fynn habis-habisan :)

casperakhimi said...

sabar kak sabar.

attention seeker mamat tu.

Tini Rahim said...

contoh seorang melayu yang bodoh berhati bangkai....

atheera veslee said...

akakkkkk...
lahai kenapa lah ramai sangat yang dengki adoiyaiii..
tak pasal pasal nak buat macam ni, and link tuh pon, orang nye dah tak ada kerja lah tuh...macam haram perangai..

akak sabar kuatkan semangat, adat orang hidup jeles dengan naiknya orang lain...
satu hari biar dia tahu langit tinggi rendah, hitam putih kehidupan

missnanako said...

kak fynn!!chill!!ingat tak!kak fynn kata kalau tak kuat kena pura pura kuat!so kak fynn pon kena jugak macam tu! :)

Daisy Biru said...

i dont care. janji aku suka lagu tu.


persetankan aje si dengki2 tu.

Gdoportunity said...

Cool fin.

Dont get mad get even. Betul kata mat salleh tu.

Dont just let other people make u their victim. Stop playing a victim. U r smart.

Buat press conference ke. Launch your song ke. Write to the radio station ke. Send your song to them ke.

In fact this is a good opportunity to introduce urself to the radio company. No one wants to be part of penciplak which is a serious offence. Pergilah jumpa management radio tu ye. Talk rationally not emotionally and take advantage of situations for ur benefits.


Perform for them as they allow penciplak to sing your song.

Letihla dgr Fin jadi viktim.

Tak tahulah kalau its part of ur personality.

Yuna, ke lelain ke they all managed to get their arts and message across.

So start taking aktion ye. Kita nak dgr sukses story bukan cite sedih... tiap2 hari.

CopyRights said...

Songs copyright is a big issue Fynn.

I hope you will take the right steps to protect your right to the songs.

How do you prove that the song 150 juta belong to you legally? Just saying and hoping other singers to do it for you is not enough. There is a lot of money in songs.

Maybe you should call up RIM, I believe they can give advise. Im also sure there are many people in the music scene willing to help you ok. But if people can steal your song, they will!

You must have proof that this is your song.

FiraHusin said...

hidup memang tak pernah adil.
sentiasa ditindas dan akan menindas.
dalam sedar atau tidak, kita semua sama.

semua ujian Tuhan daripada-Nya kepada hamba-Nya yang kuat. =)

ARIXA XANDRIA said...

Orang yang hasad dengki memang macam ini. Makin kita melenting makin dia seronok sebab dapat femes. Tapi, saya rasa Akak kena wat press C. Clear the mess up. Shut their mouth up. Peduli apa dengan diorang. Akak tak makan duit diorang. You dig and eat your own money. So biarkan diorang hidup dengan hidup bodoh diorang. Stand up. Untuk hak, cinta dan maruah diri yah. Orang yang tahu, tak peduli dengan bodoh ni. Everyone know yang 150 Juta is your song. Yang tak reti tu patut malu dan yang plagiat tu patut simpan aje muka dalam poket.

Sabar.Never explain yourself to anyone, because the person who likes you doesn't need it,
and the person who dislike you won't believe it. Tolong senyum. Kamu cantik kalau senyum. Sangat.

Anonymous said...

kak fynn,
Allah does not burden a soul beyond its capacity.

kamu ingat Allah, Allah akan ingat kamu.

fix the problem, not the blame.

-gadis dalam misi mengenal dunia-