Thursday, April 29, 2010

puisi

...
puisi memanglah bukan wang ihsan daripada dana dulang emas yang boleh cepat bersilap mata.
puisi selalunya adalah doa hati nurani.
-pak samad.


...





cukup.
terus meluncur air mata aku.

jelas.
aku memang pendoa tegar;
mengongoi cerita dan kisah,
hari2 dan sentiasa.

hati aku;
lebih rapuh dari angin.

16 comments:

si ngeng. said...

suke dgn puisi2 k.fynn.

Penulis 2b said...

angin itu turun dan naik,
konveksi.

melayang-layang

biELa said...

all the best malam tu nanti ya kak!!

Farid Fernandez said...

indah bahasa nya....

Anonymous said...

pun, meluncur.
selalu melentok dan memujuk.doa itu

fatin alias said...

good luck malam ni.

MyraRahim said...

Kak Fynn, untuk malam ini, pasti kuat kan? Walaupun Abang Tri kerja, dia masih boleh nampak kakak berpentas dari kejauhan. HHAHAHA.

p/s: kakak, curi gambar yang chumel letak dalam blog. sayang fynn jamal sampai mati.
seriyes (:

bLueSpeCky said...

best tadi. penuh feel. :)

penarek becha said...

puisi...

Anonymous said...

aku dulu, geli dgn puisi. kawan2 aku yg layan novel,layan sajak, semua aku 'euww' kan. tapi sekarang aku suka dgn puisi. haha. layan. deep.
aku pelik kenapa rumah kau ni ramai yg membenci kau. cuba, orang yg benci fynn jamal ni, bgtahu sikit,kenapa kauorang tak suka fynnjamal? aku nak sangat tahu kenapa. boleh tak bgtahu aku kenapa?
hmm. aku suka baca tulisan kat blog fynn ni. kadang2 bila lewat malam aku tak boleh tidur, aku mesti baca blog kau. masa dekat tempat ada wi-fi,aku bukak blog puisitepijalan ni kat smartphone aku,then aku save guna operamini :P then bila malam before tido aku baca blog kau ni dekat phone aku. aku baca sampai la aku ngantuk then aku tido. bila aku sedih, aku selalu dengar lagu 'over' tu. musik dia aku suka. apa yg aku suka kat kau ni,
1)suara kau lantang,jelas. bila kau nyanyi,aku suka dengar,sebab kau sebut jelas,nyata,terang. aku suka. tak payah aku nak gi google cari lirik sebab kau cakap dah cukup jelas.
2)aku suka bila kau tulis blog. kau berani tulis atas nama kau,bertanggungjawab. tu aku suka. kau berani.
3) aku suka perkataan2 kau dlm blog. aku byk juga tak tahu words2 kau guna, so aku kena la cari sendiri seperti 'penaakulan mantik'. dah tambah pengetahuan dah tu =)
4) tulisan2 kau matang. kau sentiasa ada situasi nak me relate kan dengan keadaan. tu aku suka. kau buat point of view aku jadi lebih luas,lagi terang.
5)suara kau sedap,jelas,nyata,terang,lunak merdu.
6) walaupun penampilan kau kengkadang comot2 serabut, tapi bila kau menulis, kau berjaya buat imiginasi2 -ve aku terhadap kau terpadam. tu la org cakap dont judge a book by its cover kan. haha.
then, buat orang2 yg tak suka fynn ni,apa kau ada hal? korang kan ada akal sendiri,so kau boleh pikir la apa fynn cakap tu betul ke tak ? bukan fynn tulis kat blog dia ni nak suruh korang percaya apa dia cakap. dia cuma kongsi apa dia rasa, dia kongsi apa dia rasa. kongsi. tu la maksud blogging . sharing the thought la ngok!to haters , dah tahu tak suka ada pula masa kau nak baca blog dia? apa ada hal? kalau kau tak suka, angkat kaki, blah laa.
dasar sial.
ehh,emo pula. sorry.
then hari tu aku ada baca cakap 'ko gi la rawat mandul kau tu fyn takot nanti laki kau lari pula,hari ni boleh la tahan'
sini aku nak cakap,sape yg tulis comment tu,kau tuhan ke nak cakap dia mandul? kau tuhan ke ? apa kau rasa kalau org cakap kau mandul? tak kira la kau betina ke jantan ke, tapi apa kau rasa kalau org cakap kau mandul? kau rs macam nak mati x? then apa pula rs receiver yg rs apa kau cakap tu? tu la kau, kata org lebih, bila org mengata kau tahu plak mengongoi2 menangis terperosok kat celah katil. sial. kalau dah korang rasa tak suka dgn pempuan fynn ni, korang blah la. apa nak susah hati. dia makan bulan2 pun tak ada mengemis depan kau kan? so apa ada hal ?
ok. aku dah luah kan apa aku tak puas hati. dah setahun lebih aku baca blog kau, ni 1st time aku comment. sebab aku bengang dgn manusia2 yg sentiasa nampak kelemahan org lain. stress!
mengata org bukan maen. bodoh.

joegrimjow said...

sronok baca komen atas ni
hehe

Ayyman Rahim said...

Suka dengan comment anonymous yang berjela di atas ni. Frame kan dan pahatkan di tepian blog memang best.

lela said...

haha..serius aku pun suke ngn komen tu.

StingRay said...

gravy baby tempat kamu dan rakan-rakan kah? Ada orang cakap.

Siapa brader yang suara serak-serak macam ito blues gang + sting the police yang nyanyi malam tu?

sedap.

Semua yang perform jumaat malam tu sedap. (23hb April)

Tahniah.Teruskan konsep liveband kedai kamu. =)

StingRay said...
This comment has been removed by a blog administrator.
mang0range said...

xd kne mngena dgn title post k.fyn pn.
tp nk bgtau.
dh hmpir 150 juta kali dgr lagu 150 juta kali!hehe
best3!