Saturday, January 16, 2010

senyuman pagi

bila aku cakap orang melayu tidak boleh kena tegur, tidak percaya.
bila aku kata orang melayu bodoh bila berpidato, tidak percaya.
bila aku bising orang melayu tidak ada modal bila bertekak, tidak percaya.
bila aku marah orang melayu lembu bila berpendapat, tidak percaya.

dan setiap kali aku guna perkataan 'orang melayu', semua terasa.
kenapa?

seumpamanya;
kalau aku cakap lelaki ranapkan jiwa aku, orang lelaki asah parang.
kalau aku kata perempuan mata duitan, orang perempuan jadi garang.

apa masalah semua orang yang cepat terasa ini?
that is my point.

kita dilembukan. kita patriotik pada benda yang belum seratus peratus pun kita fahamkan.
maka, kita yang berlebih2. kenapa? seperti hari sukan ketika sekolah. yang lari balapan yang sebenarnya kalah. tapi kenapa kau orang budak2 rumah hijau yang beriya mengaruk tidak terima kalah.

persis penyokong bola kelantan tempoh hari.
bukan dia yang main bola atas padang separuh mati.

nota kaki:
kalau ada orang kelantan yang tidak pergi pun ke stadium tersebut dan tidak terlibat pun dalam riot tersebut, namun terasa sama penyataan dia atas;

i rest my case.

macam, kalau ada lelaki yang tidak pernah menduakan kekasihnya pun dan tidak pernah berselingkuh di belakang cinta hatinya pun, namun terasa sama penyataan "lelaki memang dayus". aduh. susahlah.

*senyum*

kelakar, sebenarnya.
bagi akulah.
untuk orang lain, aku tidak tahu.

manusia begini kelakar. serius.
dia berdebat tanpa hujah. mereka kedengaran comel dan sangat suwit.
macam bergaduh dengan kawan2 ketika tadika.

"kau curik pensel aku"
"kau dulu ambik pemadam aku"
"sebelum tu kau dah ambik barang aku"

berterusan berungkit2an.
sehingga akhirnya --

"mak kau gemuk".

haahahah.
comel tak?
:)

siapa rasa ini comel, angkat tangan.
:)

moral kepada entri ini adalah:

1) wisdom:
kalau hendak berdebat, perbentangkan hujah yang bijak. kalau sedang membahaskan tentang 'kenapa kucing jatuh pada empat kakinya', jangan tanyakan tentang berapa titis hujan gugur di malaysia setiap hari atau siapa menang AJL kategori balada.

2) kemandulan:
saya harap anda tahu yang nabi ibrahim dan isterinya juga pernah diselar mandul. terbukti, ada lelaki di luar sana yang amannya tetap ada tanpa zuriat. saya, secara jujurnya, merasakan terlalu ramai anak2 yang yang tidak bersiapa2 itu milik saya. atau saya perlu sembahyang menghadap kamu kerana kamu berkuasa pada takdir saya? :)

3) suami:
ada perempuan jauh lagi sempurna dari saya. anak2 juga sempurna. wajah cantik. cukup amalannya. kalau memang hendak ditinggalkan, ditinggalkan juga. bukan?

4) melayu:
janganlah tanpa fasal melenting2. bangsa ini semua tidak ada. orang melayu pun datangnya dari gabungan arab / jawa / sumatera / portugis. melainkan kamu kaum peribumi, kita semua sama. bangsa itu sekadar membubuh kategori.

*tahan gelak*

serius lah hari ini kelakar.

ok. terlalu sibuk ini pagi. mahu pergi ke sue anna joe's baby shower.
ini kalau ada orang melayu islam tahu apa asal baby shower ini, mesti dia ingat aku jadi ketua bishop dan baptis bayi dari dalam perut ana kejap lagi.

mampos.

68 comments:

MERAH said...

haha.
siyes..sy pun gelak gile babas bace komen anon tu.

ape ke he nye mr/ms anon tu??
kate k.fynn gebang, dy yg gebang lebeyh!..

go k.fynn go!
'org melayu' yg macam tu lah otak sempit.
gebang diri sendiri.
hikkksss!!

lap u lah kak!
:)

The Siblings said...

persetankan aja mereka2 ini..
kau cuma hanya tau mengkritik..ntah buat ntah tidak..

sedar diri sedar ruang..
balik pada proses cermin diri..
kau jaga aib kau sendiri dari melihat aib org lain..

Fynn Jamal kali ini Azreel Azhar pula cakap pada kamu,,

Kau teruskan apa yg yg dikurnia tuhan
Kau terus gerak maju langkah ke hadapan tanpa ragu2 mau toleh ke belakang
Kau persetankan tentang apa yg dikatakan atas diri kau
Kerna di akhirnya nanti kau tidak akan rugi apa2 pun

Teruskan bekarya,

Salam Hormat

Azreel said...

1) aku mahu ucap byk terima kasih pada Anon yg terlalu bijak berkata2
2) AKu mahu Fynn persetankan aja lagak manusia xtau erti kehidupan
3) Aku harap tulisan ini jadi teladan pada teman2 yg lain
4) Aku mahu Anon sedar diri sedar ruang tentang apa yg cuba Dia sampaikan
5) Alangkah hebatnya Anon jikalau boleh berkata dgn demikian ( bkn setakat Fynn saja mau sembah .aku juga tutur sembahmu kerna percakapan kamu ibarat kamu Segala YG MAHA
6) AKu mahu anon balik pada proses Cermin Diri Kenal Diri Sedar Ruang
7) aku harap kau Fynn Jamal Lebih kuat & teruskan bekarya walau apa sekalipun yg dtg
8) AKu mahu anon sedar kita ini kan ingat mengingati sesama yg lain..itu kan pesanan Nabi kita.?
9) kita ini ibarat penyampai juga bkn.??
10) anon,sesungguhnya kamu ini buta seni buta segala2 nya..

kpd Fynn Jamal,

Aku harap kita sebagai karya kecil milik tuhan yg sementara ini dapat teruskan lagi menulis kalam2 yg sempurna..
Yg mahu baca masih ada,yg xmahu baca..

PERGI JAHANAM!!
kami xperlukan org seperti kamu..
:)

salam hormat

Azreel Azhar 2010

BabyJane[The Juliet] said...

saya hanya gelak besar membaca comment si anon tu
seriously no guts ke dia tu
kalau dia tak puas hati, why guna nama anon, guna nama sebenar lah kan.
tunjuk num ic ke apa ke..boleh berdebat sikit.
suka hati nak label orang mandul.
dia siapa nak cakap orang gitu.
haishh ada juga manusia begitu kan kak fynn..saya ingat di zaman sekolah saja manusia macam ni rupanya yang diluar sana berlambak lagi macam tu.

you are so strong kak fynn
org cakap apa pun kak fynn tetap berdiri teguh.
anda memang tabah :)
kalau saya, mungkin sudah melenting marah dengan sikap si anon yg pengecut tu..hihi
:)

apapun si anon, kalau banyak cakap sangat, berani lah tampil ke depan. baru ada guts! :D

Budak Pemalas said...

pelik la nape akhir2 ade je anon2 yg dok tak puas hati ngn kak fynn ei?

anon tu rasenye better dok dlm utan yg takde letrik, coverage tepon.

susah la idup camni kalo sket2 nk sound bodo xde point kat org. mcm la dia perfect sgt.

haih~

hellmy said...

aku cakap mak aku!!! ko ejek dia..
MAAAAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK!!!!

hahaha..

tutup mulut said...

sesetengah orang memang cemburu dengan kehidupan masing masing :D

yang penting teruskan hidup kite se-best yang mungkin!!

lisz. said...

rodok perut buat sup pon sodap!
bagi anjing makan..
haha..

Lee said...

Ada anon yg terbaca sokongan saya terhadap Fynn telah masuk ke blog saya dan menggelar saya 'babi macam Fynn'. Saya senyum je sebab dia dah makin membenarkan point2 yg Fynn bentangkan.

Oh, tapi sekarang blog saya hanya thru invitation je sebab boss kat office dah masuk menyelinap and started to judge our performance based on what we write. 3 orang dah kena target... hahaha. Maaf, lari tajuk.

Anonymous said...

dh lame aku follow blog ko... 1st bace trus terikat.. smpai snngup aku ke Nilai nk jmpe in person ngan ko.. wlaupun smbil mkn soto smbil usya2 kat ko.. cukupla bg aku.. cukup puas..

aku add ko kt FB.. ari2 tgk status update ko.. mule2 gelak..lame2 tawar hati..sedih.. terluka..

ape yg aku dpt dr ko.ko blh hentam org tp org x blh hentam ko.ko hentam org yg tersilap laku mcm ko ssmpurna manusia. ko hentam org yg termasuk line ko. ko hentam org yg ko rase x perlu ko jg hati dia.
tp ko marah kalo org usik peribadi ko..berterusan org tu kene ngn ko. org bertudung x blh main sex game ek??ooo..x tau plak.. mcm mane plak org yg brtdung..puitisnye menenangkan ati..tibe2 bukak tudung n melalak di dunia smpitnye?? sapelaa yg berani hentam kan... smua sokong ape prmpuan 2 nk buat.. tu kan hak dia.. :)

aku tau ko "sesuatu'.. ssuatu yg sush org lain nk dpt.. ape ko buat smua org sokong.. ko x perlu susah nk backing diri ko.. segerombolan akn backingkan tuk ko..

postkan je la komen ni kalo blh. aku nk tgk mcm mane feed back fan,kawan,sahabat,teman ko pertahankan ko.

-me-
perempuan,x bertudung,merokok,jiwa kental,suka menyanyi tapi aku cool.

haja said...

haha..

adoi kakak..
siapa yang berani2 berkata-kata seperti tu?

wei..anon,
kamu ingat kamu siapa?
Tuhan kah?

kalau Tuhan mahu,
Dia boleh beri
anak itu bukan semestinya lahir dari ibunya
juga bisa diangkat dengan susu yang diminum dari badan ibunya
selepas itu, mahramlah mereka
......

jangan kau pertikai takdir orang lain wahai anon
jaga takdir kamu

sekurang-kurangnya kak fynn bercakap dengan terang
bukan seperti kamu menyorok di belakang bayang2

aku kagum sama kak fynn kerana aku tidak berani lantang

ini daerah fynn jamal..
kalau kamu tak suka sila pergi
ramai lagi yang mahu membaca coretnya
bukan hanya kamu wahai ntahapanama

Dhans Arden said...

saya suka penulisan kamu.
ya, saya tak sebagus kamu, tapi mungkin saya akan cuba.

minta izin mungkin ingin mengambil sedikit rangkap dan kata kak fynn

:)

ringo said...

"mak kau gemuk"

hahahahahahaa.

anonymous,silalah beri link jika mempunyai bola.

tak semua melayu begitu,cuma kebanyakan.jika sebab nila setitik rosak susu sebelanga,apatah lagi nila satu baldi.

fynn jamal said...

anon:

semua komen mmg jarang tidak publish.
dah.
:)

haidan said...

kalau dia berani & pandai sgt, mesti die siap tggl nama & no tepon dia atau halaman facebuknye supaya kt dpt mintak nasihat hari2 kt dia. tp die penakut sbb hnya letak anonymous je. pandai ckp tp diri sndiri yg gebang. menci laa org2 bajet 'comel' ni.. hahaha.

fynn jamal said...

pada yang lain2:

jangan komen apa2. jangan backing aku. jangan setuju dengan aku.

nanti aku tumbuk.

-----

ok anon. okay tak macam ini?
:)

takpe. nanti pulang balik duit soto itu ye? maaf. buat tidak berbaloi saja.

dan saya memang tak bertudung lama dari dulu. pakai sebentar. dalam tiga empat bulan. saya gagal utk terus. salah saya.

dan ya. saya tidak berkenan tentang kuiz1 sexual position, ttg cara kucupan basah, etc.

pakai tudung atau tidak. bodoh rasanya mereka pamer mereka suka doggy style atau ciuman berlidah basah di wall fesbuk.

itu saya. kerana itu ia di status saya. kalau kamu suka, tulislah di status kamu, ya?

:)
salam ceria.

Para Jamaludin said...

entah. ape jadi pun jadi la.
kak fynn kenal aku ke, x kenal ke, aku tetap wujud untuk sama dalam dunia dia walau aku tak dijemput(eheh, x malu kan?)

whatever it is, lu rockstar sy kok ping. =)

Anonymous said...

senyuman pagi
bila aku cakap orang melayu tidak boleh kena tegur, tidak percaya.
bila aku kata orang melayu bodoh bila berpidato, tidak percaya.
bila aku bising orang melayu tidak ada modal bila bertekak, tidak percaya.
bila aku marah orang melayu lembu bila berpendapat, tidak percaya.

dan setiap kali aku guna perkataan 'orang melayu', semua terasa.
kenapa?

---------------

Fynn ... mungkin dah menjadi MELAYU yang sempurna, open minded... pandai komen sebegini rupa, apa sumbangan FYNN yea smpi menjadi MELAYU yang terlalu sempurna ... bukan semua melayu macam FYNN cakap tu ... kadang2 nk berkata-kata pun kena fikir, jangan asyik terperangkap dalam dunia puitis smpi untuk tak reti untuk berfikir secara sempurna ...

jangan terlalu menghina bangsa sendiri dik ...

Anonymous said...

senyuman pagi
bila aku cakap orang melayu tidak boleh kena tegur, tidak percaya.
bila aku kata orang melayu bodoh bila berpidato, tidak percaya.
bila aku bising orang melayu tidak ada modal bila bertekak, tidak percaya.
bila aku marah orang melayu lembu bila berpendapat, tidak percaya.

dan setiap kali aku guna perkataan 'orang melayu', semua terasa.
kenapa?

---------------

Fynn ... mungkin dah menjadi MELAYU yang sempurna, open minded... pandai komen sebegini rupa, apa sumbangan FYNN yea smpi menjadi MELAYU yang terlalu sempurna ... bukan semua melayu macam FYNN cakap tu ... kadang2 nk berkata-kata pun kena fikir, jangan asyik terperangkap dalam dunia puitis smpi untuk tak reti untuk berfikir secara sempurna ...

jangan terlalu menghina bangsa sendiri dik ...

P O P S T A R said...

siapa anon?
mungkin itu nama dia.
atau mungkin saja tuhan?
atau dia cuma gadis biasa?
yang cuma perlu perhatian.
yang merasa dirinya cool.
sangat cool.
tapi sebenarnya tidak.
dia cuma gadis sepi.
sepi dari pandangan manusia lain.
cemburu kerana fynn ramai teman tetapi tidak dia.

anonymous tidak bernama.
cuma gadis perempuan.
cuma gadis tidak bertudung.
cuma gadis merokok.
cuma gadis berjiwa kental.
cuma gadis yang suka menyanyi.
oh, juga mungkin cuma gadis paranoid yang sepi kosong dalam ruangnya sediri mencuba berlagak laku seperti tuhan.
cuma.
dia bukan siapa.

ignore.
she will be gone in no time.

kak fynn,
kami di sini bukan cuma omong kosong. kami di sini sebagai teman.

*senyum*

my regards to kak sue.

Anonymous said...

Fynn..sorry to say..maybe your words lately agak harsh to some people.. contohnya mcm your fb status pasal org pakai tudung tu..u tak boleh blame org yg pakai tudung sahaja..

macam u, kata nak berubah pakai tudung, tapi still keluar pakai seluar pendek dan tanpa tudung.. jadi kat sini bagaimana org nak respect kata2 u...sbb terlalu ramai yg kagum dgn u, that's a fact..tp u tak boleh nak blame org suka2 hati u sbb diri u pun masih lagi melayu yang ckp je pandai..

nak pakai tdung..nak berubah.. tp.. masih begitu juga.. buka tudung..


minta maaf jika terkasar..

-salam-

Anonymous said...

dh sah2 la tak ada org nk backing! sbb semua pengikut kt sini kn mndgr segala arahan kau. kuat betul pengaruh kau kn? dlu aku mcm dh trgila2 kt kau, tak sabar2 tgu kau update blog. tp lately,mcm aku rs aku dh menyampah dgn tulisan kau. iye, mungkin mcm anon kt atas tu comment, kau jenis yg susah nk terima pndgn org lain. kau akan kata org yg suka cmpur tgn hal kau, yg bg pndgn itu ini kt kau tu semua nya seperti org bodoh yg cuba utk brckp sesuatu.

Anonymous said...

fynn, mungkin komen ni x relevan jugak. aku cuma mahu beritahu.
mama aku mandul. aku anak angkat. dari umur aku kurang setahun aku diangkatkan, ditatang, dimanja, dikasih, dipeluk, dicium. aku x pernah rasa kurang. cuma mungkin, kurang adik beradik.

aku tau aku paling istimewa. sebab Allah pilih aku untuk terus dikasih oleh orang2 baik ini. walaopon bukan dari perutnya aku dikandungkan. walaopon bukan dari benihnya aku berasal.

suma kwn aku, sedara mara aku tau abah sangat sayang mama. mama lah paling cantik di dunia, paling baik di akhirat mungkin dalam hati abah.

aku pakai anon sebab aku takmau sesiapa yang berkaitan mungkin, tahu. demi mama abah. maaf.
tapi demi Allah aku tak tipu.

Bulan Boolat said...

dulu aku sering fikir.
kenapa bodoh punye melayu nak jatuhkan melayu jugak.
asl tak jatuhkan bangsa lain lalu bangkit bersama.

lalu dewasa sikit aku mengerti itu maenan kotor.politik.

sekarang aku mendewasakan diri.
aku baca.aku fikir tapi sedih.
most of kawan kawan aku tak pernah fikir.

dorang asyik kutuk india.cina.bangla wat so ever.

tapi kenapa agama tinggalkan.
kenapa pasal agama diamkan.
kenapa bab agama ditulikan.
bila kita nak bersatu dan pedulikan agama kita sendiri.

kenapa kita biarkan diri kita yang satu bangsa seagama ini lemas dalam lautan darah musuh kita bersama.?

pernah tak korang pikir?
ke ayat aku belit sgt?

tp bg aku fynnjamal sorang yg pejuang bangsa agama.
tidak perlu kita pertikaikan bertudung atau tak.
bukan maksud aku boleh tak bertudung.
tapi kalau tudung labuh tutop punggung.tapi mulot fitnah.hati busuk.maen bomoh macam dajal.
ape point?

joegrimjow said...

rezeki masing2
mmg xpatut d persoal

mosyuki borhan said...

aku rela kne tumbuk sbb sokong fynn!

Anonymous said...

to :-
me-
perempuan,x bertudung,merokok,jiwa kental,suka menyanyi tapi aku cool.

nie bukan nak pertahankan fynn tp hanya pandangan.klu rase nak terima dan klu jiwa+hati tak mahu terima..abaikan sb ianya hanya ilmu..

1 - jika tidak suke ape yg fynn katakan,abaikan dan dia pun tak paksa kamu tuk ikut sb kamu punye akal yg cool tuk proses ape yg baik dan tak baik :)

2 - Mandul..bukan bende yg main2 sb jiwa akan mati klu manusia tak cukup cool tuk terima..

3 - 99% yg singgah di sawang ni maybe tak tau sebab musabab yg menyebabkan fynn sukar terima permata hati sb klu ada underlying course yg ada cure,insyaAllah ade harapan..dan anda seorang wanita yg cool seharusnya ada cara yg lebih molek tuk persoalkan 'mandul'..

4 - mungkin fynn kurang ilmu tuk pulihkan mandulnya,ape kata anda turunkan ilmu pada dia yg kurang cool..

# jgn merokok sb ia blh jadi slh satu punca mandul..#

liyanaKim said...

kak fynn. sabar yer!
dia jeles sahaja tu.
go kak fynn!

liyanaKim said...

kak fynn kenal ke anon ni????
kalau dah penah hampi semeja.

Eerie Liuvyx said...

kesian betol si anon tu,
padahal dia pun bersuara di kotak sempit ni,
lagila...

biarlah dia,
moga satu hari nanti akan ada dua degupan jantung dalam kamu,
insyallah=)

ayeen:) said...

ahaha..sume sudah besar.sume boleh fikir baik buruk implikasi tindakan sendiri.tak perlu orang lain bagi tahu lah.masing-masing punya otak Tuhan kasik kan??

:))

mahirah said...

manusia memang ade emosi
.
saya tak cakap saya sokong anon atau kak fynn. tapi saya hormat dgn pendirian masing2.

mungkin anon yg bagi komen tu tak sehebat kak fyn dalam meng-ekspressi pendirian tu, sbb tu last2 dia kelihatan bodoh dan terlalu emo dan kebudak-budakkan dibandingkan kak fynn yang sgt hebat dan tahu ape yg kak fynn tulis dan maksudkan.


saya selalu faham perasaan manusia cam anon tu, eceh.
sebab selalunye kami nak cakap bnda lain, message sebenarnye lain tapi disebabkan kurang fakta, bnda tu jadi lain plak bunyi nya.

take care kak fynn.

kepada anonymous, boleh kot ko buat research bnyak sikit dan kayakan dulu vocabulary supaya ayat ko lebih tersusun instead of highlight kelemahan org lain.

Anonymous said...

masih lagi?
sudah la.
andai benar kau benar.
andai benar kau betul.

apa guna kau singgah disini?
apa guna kau melihat disini?

jika betul kau benci mereka ini.
biarkan.
usah diganggu,
tinggalkan.
kami hanya sekumpulan orang gila yang hidup dalam cara dan dunia kami sendiri.

fynn jamal said...

*berdiam sambil menggaru2 dagu*

ramai nak kena tumbuk ni rupenye ye....

*stand-by penumbuk*

hiiiiyahh!!!

AKMA SYAZWANI said...

wah, ini sangat kelakar :)

dia tak sedar yang sebenarnya, dialah yang membodohkan dirinya dalam kotak 'comment' sempit tu.

ditambah pula dgn anonymous nya, alahai lawak nya si dia ;)

manusia manusia. ayat dah power dah nak dikatakan wira, rupanya menyorok di sebalik anon :)

berani kata orang lain gebang, cuba kata diri sendiri. dia berani tak? :)

saya ambik iktibar drpd komentar encik anon tadi itu, kak fynn :)

iaitu, jangan bodoh kan diri sendiri dengan anon dan tulis ayat menggebangkan diri sendiri :)

to kak fynn, i maybe too small/underage to comment anything but this entry is super funny hahahahaha.

thank you, you had inspired me so much in your entry:)

and to our BEHATED ANON, terima kasih buat saya gelak malam ni:)

YaNEe said...

kak fynn, mintak izin ambil sikit ayat-ayat dari blog kak fynn.

memberi semangat secara tidak langsung.

halalkan okay?

teruskan menulis. :-))

haja said...

wei..
aku x paham la anon2 sekalian
aku de blog gak
then aku jengah blog orang
aku pergi jengah blog orang untuk membaca,
berkongsi

sebagai seorang blogger yang x sehebat mana
aku punye prinsip
"pergi tempat orang sila beradapb"
ini pun adab melayu apa...

aku kali ni bukan nak backing ke apa
kadang2 aku pun tak rasa semua y kak fynn tulis tu betul
tapi aku just baca and fikir

GOD GAVE YOU BRAIN. SO, USE IT LA...
takkan ko nak orang cakap y betul saja... kemon la

orang macam kak fynn ni perlu
perlu untuk letuskan otak aku berfikir apa yang aku kadang2 tak terfikir

adoi korang
kalau tak suka apa kak fynn cakap
just blah
p blog lain
banyak blog kat alam maya ni

macam aku ni
dia tak pernah pun jemput aku baca blog dia
aku yang gatal nak baca
dah baca ambik yang baik
yang buruk tu terpulang kat diri sendiri nak buang atau nak simpan

Azreel said...

anon tu peminat setia hang yg diabaikan kot...kesian dia,awat hang xckp awai2 anon..xpa2 mai kwn dgn cek mai..Lol

oranglidi said...

anon2..

Fatin DOT said...

saya tak tahu apa2 sebab baru jek singgah tapi satu jek, jangan persoalkan kemandulan itu. ada apa pada mandul? jangan merendahkan maruah wanita dengan sebut benda itu okay...

Nor ahmad ali said...

mungkin yg kutuk kak fynn tu patut cermin diri sndri dulu kot.
at least kak fynn jamal tahu apa yang dia cakap.wtf itu anon yg hanya
umpama 'baling batu sorok tangan'.

ML; Mohd Loqman said...

dah la tu weyh.
kak fynn dah get ready dgn penumbuk tu.
hahahaha.

dah dah la tu.
korang gaduh sesama diri pun bukan dapat apa.
dapat dosa kering je.
hahahaha.

ok.
kak fynn, saya nak lari dulu.
saya tak nak kena tumbuk dgn kak fynn.
hehehehe.

ML; Mohd Loqman said...

Ok2 jap.
Patah balik jap.

Kepada anon yg suka main2 dgn perkara sensitif,
jgn la macam tu weyh.
Tak baik.
Tuhan marah.
Ayat yg klise, "Cuba kalau kau berada di tempat fynn, dan kau post entri spt yg fynn buat then tiba2 dtg seorang insan ni mengatakan spt apa yg kau hamburkan pd fynn.?"

Ok2, kali ni serius.
LARIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.

Anonymous said...

aduhai... aku jus ckp pasal ketidakadilan fynn.. smua psl aku dikutuknye ek.. hehehe.. syabas fynn.ramai gile die hard fan anda.. :)

aku bknye pemuitis..so vocab aku tngang langgang.. dan aku rase aku x sntuh lngsung pn psl ketidaksempurnaan ko utk beranak kan..???.........

aku jus bertanya.. mgapa bile org lain myentuh atau mengecam peribadi fynn dia tersentap lalu menjerit?? tp mengapa bile dia menyentuh or mengeji org lain, dia dibenarkan..diiakan... disanjung....hanya itu sahaja...knp nak melalut2 benda2 lain ek??? :)

btw..i learn sthing.. jgn menyerang org yang berilmu kalo x cukup ilmu d hati rite.. :) truskan berjuang fynn... pasni kene cr backup ramai2 baru blh serang or komen ko balik.. :)

-me-
perempuan,x bertudung,merokok,jiwa kental,suka menyanyi tapi aku cool. mgkin aku sepi. mgkin aku perlukan perhatian. mgkin aku cemburu. mgkin aku menjengkelkan bak kate korang... :)

**** fynn.. x perlu byr blk k. cukup berbaloi makan soto n sambal kicap yg sedap itu. smbil melihat fyn n tri bergurau senda smbil megopek kulit bwg putih...:)******

kertasgraf said...

this is my 1st time to post here..
dan maaf jugak kerana mengganggu..

bg sy la..
setiap orang ada hak utk menyuarakan pendapat dan idea masing2..
cuma terpulang pada individu utk menerima atau tak..
kalo elok.. simpan utk panduan dan pengajaran..
kalo tidak.. tunjukkan atau lupekan
that is what so called democracy..

to anon...
why bother to attack others just because of their thoughts??
of u dont like what she wrote..
kenapa masih perlu lagi kau kunjungi rumahnya??
alam maya ini masih lg luas utk kau kunjungi..
perlukah kau membuat onar di rumah orang yg tidak menyentuh hal peribadi kamu??

biarkan manusia ini bersuara..

kamu jugak boleh bersuara..
tp di rumah kamu sendiri..
bukan membuat kacau di tempat orang...
setiap orang punya ruang sendiri utk bersuara..
jadi silakan!!

#to fynn.. maaf jika ape yg ditulis tidak kene pada tempatnya.. saye pun hanya manusia biasa.. lg pun sy tidak tahu kisahnya dari awal...

*chill :) peace

icefrog said...

Menarik2. Ramai yang sokong fynn, x kisahlah dapat penumbuk ke x. Anon lak x abes annoyed dgn benda tuh. Buahahaha.

Aku x kenal fynn. Baru cam 2 hari kenal blog ni. Dan x heranlah ramai pembaca. Pengisiannya bagus. N yet its still a subjective matter. Maka ada juga yg fikir blog nih bullshit. Suka ati ah.

Cumanya cik Anon, dengan harapan ak x membackup fynn pun, meh kita blaja cara mlawat blog org len dgn betul.

Dalam bidang blogging nih, aku banyak (tak semua) jumpa bloggers personaliti yg dlm blog nya jauh lgi bgus dari realiti. So secara tak langsung logiknya boleh wat rasa menyampah,jelek etc.

I was once blogger, tapi bcoz of da same reason, aku brenti sbb rse x jujur pada diri sbb display only parts yg mulia shja dpd aku, sedangkan aku nih bukannya baik sgt pun. Jadi skrg aku lebih kpda blog stalker.

Come on lah, mana ade bloggers yg isi blog nya dengan perkara yg mengaibkan diri. Takkanla anon nk tnggu fynn cakap smua benda buruk psl dia, bru nk brenti serang. Nonsense.

Again, ak x kenal fynn personally. ANDAIKATA yg dlm realiti dia tak mengaplikasikan sgt apa yg dia tulis kt blog nih, so tu hal dia. Fans kt sini bukannya sokong all parts of fynn, tapi part of her yang share ideas yang bernas through writing. Sbb tu lah kami nak fynn truskan mnulis, sbb pengisian tu boleh digunakan dlm hidup masing2.

ANDAIKATA one day aku kenal fynn, then rasa fynn x jujur la, menyampah la, etc, whatdeheck, brenti la mlawat blog nih, abes crita.

Ini juga valid utk frens kat facebook/frenster, klu dah bengang sgt ngan sorg2 nih, sbb prasan macho ke, gedik ke, prasan suara bes ke, delete bliau sudah. Nak serang2 bliau apa pekdah? Buat org benci ko adelah.

Kebanyakan pembaca sudah matured smua, boleh fikir, klu mreka rsa apa yg fynn tulis tu salah, ntah apa2, mreka leh blah dari sini. X perlu la anon susah payah nk suruh mereka 'sedar'...

ANDAIKATA apa yg fynn tulis Anon rasakan salah, mempengaruhi minda org len secara salah, dan konon-kononnya pembaca di sini perlu diselamatkan (ugh, wtf), gi sign up utk blog klu xde lagi, dan tulis lah reason2, kenapa ko fikir gitu. And klu nanti ada antra kami yg baca n rasa ko betul, mindset tukar, n trus x baca blog ni dah.

Pendek kata, based on those reasons, sapa yang fikir blog nih beneficial, menarik, stay.

Sapa yang x, blah.

Macamla fynn akan rugi walau sesen kalau xde org mlawat blog dia...

Fynn jgn tumbuk aku sbb aku sudah cuba sedaya upaya x sokong ko. :D

Cik Puan Huda said...

nak buat mcm mane kalo die tuh dah otak sempit..

Anonymous said...

tak terkejut. sebenarnya ramai menyampah sudah dgn fynn jamal ni. itulah pasalnya. punya ramai fan ko, tp sebenarnya ko lupa ada jgk org2 yg meluat dgn ko. ckp tak serupa bikin, dulu aku respek ko, tp makin lama makin memualkan. cakap ko tak serupa bikin. kutuk sana, kutuk sini tapi ko sama je. nak mintak support,ko cerita pasal tuhan.aduhai saleha..... ~

mahirah said...

tak baek la halau orang.

kesian kat anon tu. dia manusia jugakla, mebi kali ni dia tesalah ckp kot.

yasmin ahmad selalu maafkan orang2 yg pernah berbuat jahat kat dia every night before tidor. macam dalam cite muallaf.

salam 1 malaysia.
eheh.

ZooL said...

=)

**hanya mampu senyum lebar akan telatah telatah ini**

Anonymous said...

bila aku cakap orang melayu tidak boleh kena tegur, tidak percaya.
bila aku kata orang melayu bodoh bila berpidato, tidak percaya.
bila aku bising orang melayu tidak ada modal bila bertekak, tidak percaya.
bila aku marah orang melayu lembu bila berpendapat, tidak percaya.

tak semestinya melayu, bangsa lain pun begini juga.
semua org cepat terasa, sbb 'semua org' tu org melayu. contoh, bila org mengata family kau, kau marah/terasa kan? sama lah.

dan tak semua manusia dianugerahkan bakat bermain kata2 macam kau, dah tu, tak bermakna kau boleh mengata/label org sesuka hati. mungkin hujah dia org tak sehebat hujah kau. setiap orang ada pandangan masing2, respect la, macam kau nak org respect opinion kau, dia org pun macam tu jugak. aku setuju dgn anon(-me-) tu. kau tak rasa kau macam apa yg dia kata ke?

kat atas ni dah tulis 'leave your comment', so aku comment jela. ok?

UYA said...

Inilah orang Melayu.Sifat dengki tidak pernah lekang sejak zaman Hang Tuah lagi.Bila disuara tidak pula diterima.Teruskan berkarya.Masih ramai yang menanti tulisan anda :)

broken face said...

tengok.
anon x payah nk tegakkan apa2 dalam rumah syurga dia ini.
sebab kau dah salah rumah.
dia maha sempurna.
dia sempura segalanya.
segalanya.

konon.

bukan anon dan taknak cari pasal pun.
cuma sumpah weh.
aku sependapat dgn perempuan,x bertudung,merokok,jiwa kental,suka menyanyi tapi aku cool.

♥naematulsaadahismail♥ said...

k.fynn..
xmau setuju la dgn org anon tu.
nt kna tumbuk.. ahaks.
xtau nk komen apa.

tp rs agak kecik ht apa anon kat post tu ckp.

Allah itu Maha Adil kan.
Dia akan beri bila kita sudah sedia
Jika Dia belum beri Dia sedang mengajar kita supaya usaha terus.

mentaliti semua org mmg begitu.
cepat terasa n melatah even tade kena mengena dgn diri meke.
erk.sy pn terkadang mcm tu. ngee~

Allah xkn pernah tinggalkan kita biar kita pernah lupakanNya walau sesaat.

Aku Bukan Anonymous said...

Fynn dear,
Kau marah bila orang kata kau
Kau bodohkan dia bila menulis menggunakan emosi semata
Tiada point kata kau
Tapi, aku rasa kau juga sama
Kau menulis dari kupasan emosi kau juga
Kau susun ayat agar tampak sempurna
Agar nampak kau ada point
Bukankah kau sama sahaja dengan mereka?

Kepada Anon,
Kau ada benar
Kau ada juga salahnya
Aku respek kau sebab berani berdebat dengan Fynn dan tidak bulat-bulat telan apa yang dia kata
Tapi, cara kau kurang betul
Lebih baik bersemuka dan jangan berselindung disebalik anon..

Kepada Kipas Susah Mati Fynn,
Benar kau terima semua yang dia kata?
Benar kau rasa apa yang Fynn tulis itu adalah sebenar-benarnya?
Atau sebenarnya kau terbuai dengan susunan kata Fynn yang terkesan di hati kau lalu kau rasa dia terlalu haul?
Terlalu hebat higga tidak boleh dijentik sedikit pun?

Kepada aku,
Aku tak sebelah siapa-siapa
Semua ada salah dan ada benarnya
Aku tiada link sebab aku tiada blog
Tapi aku suka membaca emosi orang melalui tulisannya..
Maaf andai ada yang tak suka apa yang aku tuliskan..Ini emosi aku..

Cik Ecah said...

biarkan si anon tu hanyut dibawa arus..

kak fynn tak kenal saya, tp kak fynn pernah bagi saya nasihat yang sangat berguna..

dear anon,
hak asasi manusia, buat apa nak disekat..

kau nak merokok, silakan..

kau nak terpekik, silakan..

kau nak terlolong, silaka..

tapi jangan ganggu kotak kecil kak fynn kami..

dah cukup baik kak fynn tumbuk kami kerana kau..

hahahaha bodoh punya anon..

Syed Putra Iqmal said...

ayuh kita dengar lagu bintang jatuh kak fynn. bermakna juga bait2 nya.

Anonymous said...

aku rasa penyokong kamu ni ramai anak2 kecil..

aku juga setuju dgn anon yang lain, cuma aku x setuju bab mandul2 tu.. x kelakar la if kau nak ckp benda2 bodoh mcm tu, kau siapa nak ckp org mandul ke ape..

entah la fyn, aku dr dulu kenal kau, sebelum kau famous aku dh rasa ko memang sentiasa nak betul je, xboleh kalah, org lain yang berdebat dgn ko slalu dianggap debat yang bodoh aje oleh kau, ye lah tp aku faham kau kan debator sekolah sampai ke u kan..

but aku x nafikan ko baik, biase la tu setiap org ade kelemahan dan kekurangan masing2 kan..

kalau korg hinakan perempuan tidak bertudung, merokok segala..tahukah kamu owner blog ini jg kembali seperti itu..jadi jgn hinakan org lain..jgn juga agungkan manusia berlebihan...

-malyssa-
x bertudung, xmerokok dan x cool langsung...tp peminat blog ni..minat x semestinye sentiasa puji, benci x semestinya sentiasa hina kan...

fynn jamal said...

kepada semua:

weh korang tak penat ke hapa...
aku dah la holistic marking punya jenis. bukan jenis baca sebutir2. hihihi.

pada malyssa:

ermm.. kau yang mana ek..? aku seryes tak cam aa... dem.

kepada siapa2:

aku pelik kenapa bukan kawan2 yang betul2 kawan aku yang hari2 jumpa;

yang cakap macam kamu2 (yang cakap kau kenal aku macam kau kawan yang betul2 kawan aku yang hari2 jumpa aku).

Ikmal Ibrahim said...

pergh...penat la siud baca komen kat sini...kalau blog aku la dapat komen banyak gini, aku biarkan aje...

haidan said...

hehehe. tumpang gelak

Nadia Nadine Omar said...

anon tu terlalu pengecut sebab tu dia tak tayang identiti sebenar dia. bytheway, gebang tu apa kak fynn?

SurayaHarris said...

La..rileks la..siapa pun tak perfect dalam dunia ni..ni kan blog kak fin..be it la..

Kak fin, just ignore these lalat2 yang komen2 tak fikir dulu nih..
Eh tapi ye la..lalat kalau kita halau datang jugak eh..


=)

Anonymous said...

hihi.dunia-dunia.tenang semua :)

+HaPaMJoHn+ said...

gle seyh, kak fynn ...
punya peminat yang terlebih PRIHATIN


....em, "pegi mampos sama kau enon"..

bagi den la kan,
kalau sakit hati sangat cakap pasal isu karat ni
tak payah la sibuk cakap pasal
isu kemandulan la, ini la..itu la

baik enon gaduh dengan yen (yang baru tadika)
em..harap2 enon budak baik kan, tak mau nakal-nakal tau!

:)

S.I.D said...

biarkan si anon tu... sibok...sibok

scenenseen said...

itu orang sangat kurang ajar!!!
dayus!
be strong, fynn!

Anonymous said...

hahaha! anon bikin kat pin panas..