Monday, May 11, 2009

bagaimana untuk menang walau pun anda salah.

cara2 untuk memastikan kemenangan,
di situasi2 yang sememangnya terang anda bersalah:


1)
kata kunci: airmata
role model: neng yatimah

sampel:
"(sedu) !!! sumpah, ina..., (sedu) saya tak buat (sedu) apa dia cakap...!"
"na.. (sedu) pa.. (sedu) dia..(sedu) tuduh.. (sedu) saya..(sedu)"
"waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....!!! huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu....!!!! (sedu)(sedu)(sedu)(sedu)(sedu)"


tiada keraguan, sebagaimana air mampu memecahkan tembok empangan, airmata mempunyai kuasa untuk melemahkan sesiapa.

sebaik mungkin, cari latar belakang situasi yang agak terpencil untuk anda dan pendengar anda; di atas bukit, contohnya, atau di rumah ketika tiada sesiapa selain kalian. andai terpaksa, di dalam kereta sahaja juga boleh.

sila pastikan tidak ada bunyi2 dari frekuensi yang lebih tinggi dari suara anda; radio, television, orang potong rumput di depan rumah atau seumpamanya. anda benar2 perlu mencengkam fokus pendengar anda dalam tangan. sedikit gangguan akan membuat duktus airmata terberhenti, maka hati2.

sila pastikan anda melakukan latihan persendirian sebelum anda melaksanakan langkah ini. sebaik2nya, ambil video diri anda dan tonton kembali. anda perlu yakin dengan diri sendiri agar lakonan anda nampak jujur. peluk pendengar anda secepat mungkin atas dasar meminjam bahu untuk mengadu, kalau2 anda rasa hampir hendak pecah tembelang.

anda perlu berhabis-habisan untuk nampak benar2 hancur. anda tahu anda sudah berjaya, bila pendengar anda sama2 menangis lebur. nescaya pendengar itu akan mula percaya sama anda.

kemenangan: pasti.
pancing undi: blogger, livejournal, online diary.

nota tambahan: lebih efektif bila disulam dengan ngongoi pencerita sambil tersedu2 tidak cukup nafas.


2)
kata kunci: lantang
role model: ifa raziah

sampel:
"ingat aku takot!!"
"datang sini aaa cakap dairek kat aku!!"
"kau nak caye?? caye la!! aku tahu aku betul!! tuhan tahu aku betul!!"

jika airmata bukan senjata pilihan anda, sila pilih aplikasi ini. bersikap lantang dan lancang sememangnya akan menggoyahkan sesiapa sahaja yang mendengar. mereka akan mula mempersoalkan apa2 fakta kerana keberkesanan anda melenting atas kebiasaan 'berani kerana benar'.

ketika anda menggunakan teknik ini, adalah digalakkan untuk anda menggunakan ekspresi paling marah itu dengan kasta yang paling tinggi. jika anda jenisnya terlalu marah sehingga keluar airmata, lakukan. jika anda jenisnya terlalu marah sehingga memecah2 barang, dipersilakan.

tapi hati2. anda tidak mahu merimaskan / menakutkan pendengar anda. anda cuma mahu dia lihat anda seperti benar2 tidak salah.

sila pastikan anda mempunyai bakat mengeksploitasi kebenaran. contohnya, kalau benar anda mencuri kekasih orang pun, cuba pusingkan cerita itu sehingga kelihatan anda yang digoda terlebih dahulu.

kemenangan: pasti.
pancing undi: facebook, myspace

nota tambahan: lebih efektif bila anda dapat mengacah pendengar anda seolah2 anda hendak menghadap sesiapa sahaja ketika itu untuk menegakkan kebenaran.


3)
kata kunci: distraksi
role model: norman hakim

sampel:
"ok. aku mengaku. tapi aku tak seteruk andy. dia lagi la"
"aku faham aku salah. tapi kau tau, imah tu, pakai tudung macam baik, tapi dia lagi teruk"
"ye la. kalau aku, sampai jadi camni. kalau hana tu? hana pernah buat juga, takde pun korang brenwosh dia"


mengaku. mengaku. mengaku.
jangan takut. mengaku saja. anda perlu tahu, semua ini politik.

anda perlu mengaku supaya cerita yang mungkin akan berpanjangan dapat anda pendekkan dari memberi spotlight pada anda. majoriti manusia tidak mahu mengakui kesilapan sendiri. maka, bilamana anda menjadi antara yang sedikit itu, yang sudi mengaku salah itu, anda akan kelihatan seperti hero.

adalah amat penting untuk anda memastikan cerita2 baru yang bertujuan untuk melarikan fokus pendengar anda itu lebih berat / hebat dari kes anda. objektif anda di sini adalah untuk membuatkan pendengar (dan pendengar lain) hauskan pati gossip yang lebih terkini.

manusia sememangnya bernafas dengan fitnah.
ambil kesempatan itu.

anda harus tahu, gossip memerlukan tempohnya sendiri. jangan terlalu pantas menukar subjek fokus. biar kes anda perlahan2 tenggelam, jangan pula ditonyohpaksa ke dalam. dan pastikan cerita baru itu relevan. kita tidak mahu anda kelihatan tersangat mahu memberi distraksi. anda perlu sabar sedikit. kes anda akan reda sendiri.

sebagai tambahan, adalah terbaik kalau gossip baru itu adalah dari seseorang lain tentang pendengar anda. anda akan nampak seperti kawan yang baik hati yang jujur padanya.

kemenangan: bergantung pada keberkesanan gossip itu.
pancing undi: mana2 pautan internet.

nota tambahan: lebih efektif bila kes baru yang anda timbulkan itu adalah rahsia gelap seseorang yang tidak patut diketahui sesiapa.


4)
kata kunci: kuasa perikatan
role model: fazura dan cheryl samad

sampel:
"kau tak caya, kau tanya diana"
"aku tak peduli kalau kau tak mahu percaya. cukuplah nina tahu hal sebenar"
"ni linda. kau dok situ. dengar. linda, kau cerita"


anda tidak perlu ramai, pada peringkat awal. kalau pun cuma seorang, sudah memadai. kawan anda itu akan menjadi rujukan untuk kes anda. ajarkan dia ketiga2 teknik di atas. pastikan cerita anda dan pengikut anda sama dan selaras. didik mereka untuk kembali pada kamu untuk soalan2 yang masih belum dilatih, atau buat mereka jawab "kau tanya la dia sendiri. kesian aku tengok dia. entah la".

bila mana sudah ada penambahan pada ahli majlis, anda mesti selalu pamerkan rasa gratitud atau kesyukuran pada mereka. kahabarkan keuntungan kamu mempunyai kawan2 yang begitu setia, bagus, tidak mudah patah semangat, cintakan kebenaran, jujur, amanah, siddiq dan fatonah itu. bilang pada mereka yang kamu akan luluh tanpa mereka.

manusia gemar dipuji. tapi tolong jangan dilakukan dengan eksesif. akan terpancar kamu itu hanya buat2. bila hati mereka sudah kamu tawan, secara automatik, kawan2 anda itu akan melebarkan sayap mereka, dan menyebarkan fahaman anda. lafazkan ini pada mereka: "ish. takpe la wak.. cukuplah awak saja yang tahu kebenarannya".

kemenangan: pasti.
pancing undi: di mana mulut anda berada.

nota tambahan: lebih efektif bila anda fokuskan hidup anda buat sementara waktu dengan kawan2 yang ada. cerialah dan lagak seperti tidak ada apa2 yang mengganggu anda dan kawan2 anda. manusia keliling akan mula sangsi, kerana kawan2 anda kelihatannya sangat bahagia bersama anda.


5)
kata kunci: wajah baru
role model: saleem

sampel:
"saya menyesal"
"saya sumpah tidak mahu buat lagi"
"saya dah insaf"


yang ini, siapa tidak reti.
berlakon sajalah.

kemenangan: sangat lambat.
pancing undi: pegang sejadah.

------------------------------------

maka begitulah anak2. cara2 untuk mendapatkan kemenangan, bilamana kamu itu memang sudah jelas berada dalam kandang pesalah. ikutlah aturlangkah di atas, dan jika dilakukan dengan betul2 dan terancang, bukan sahaja anda menang, malah anda akan dipandang lebih tinggi pula.

cikgu faham anak2 memang dasar manusia hati busuk dan jahat, cuma anak2 masih tidak tahu bagaimana hendak meloloskan diri dari masyarakat bila kamu tertangkap, bukan? nah... ini antara caranya. semoga anak2 berjaya untuk sentiasa lepas dari hukuman dunia.

sayangnya, wahai anak2, hukuman tuhan pada kamu, atas apa yang telah kau lakukan pada makhluk2 tuhan, anak2 uruskan sendiri sajalah ya. tahniah kerana memilih untuk dilaknat malaikat pada terlangkahnya kaki engkau keluar dari kebenaran. tahniah kerana memilih untuk menggegar arasy dan menyembah iblis. tahniah kerana kau fikir kau sedang menang dengan tentera2 yang kau gabungkan untuk membela arus kau.

tahniah, sebab nasib kau baik, tangan aku terikat atas nama akal.
kalau tidak, sudah pasti aku datang rumah engkau, dan bantai kau.
sampai aku puas.

buatlah report polis.
aku nak tengok apa pulak hebah kau.

*terdiam*

op. maaf. cikgu lupa ini rancangan tv pendidikan sekolah rendah.
bahasa kasar, nanti menangis pula anak2 murid cikgu.

selamat malam, anak2~


amaran:
teknik2 di atas hanya boleh digunakan SEKALI seumur hidup. kekerapan mengaplikasi langkah2 di atas cuma akan mempamerkan betapa anda itu memang manusia putar alam, seterusnya mengukuhkan reputasi anda sebagai manusia hati cacar bermulut iblis.

27 comments:

farahamalina DAFRI :) said...

kak fyn; mmg bjak lahh idea² kak fyn ni . boleh lahh fara aplikasikan dlm khdupan sharian. hehe :D

n u r i d r i n said...

selamat hari ibu semalam.
;)
awak kan macam ibu kat kami anak2 nakal.

Lensa Perusak said...

kudos!

anda dah mainkan peranan anda.
yang lain serahkan pada mereka utk mengikut atau tidak. janji anda dah warning awal-awal.

lalalala.

noahlias said...

tak di nafi kan ada kebenarannye

ML; Mohd Loqman said...

pergghh!
bule buat ni.
ahha!
tapi tak mau tipu.
T_T

peggy lyssa said...

hahahahhaa saya salu pakai cara 1 dan 2.
wakakakkaa.

nadia burn said...

cikgu ni gune pendekatan 'reverse pdychology' ker

nur amalina ali ross said...

woah.
gila bapak hebat
:)

aloy_paradoks said...

role model neng yatimah gua tak leh tahan.. gua pasti kalah.

awalliwauddin said...

Dah salah tetap salah. walau menang ngan manusia, tapi tetap kalah dengan tuhan yang mencipta kita. hehe

YobSumO said...

hehehe terasa plak...

tp rse nye saleem itu ditukar dgn jamal abdillah pn sesuai gak... hehehe...

mcm mne lah bleh ade idea tulis mcmni kn... bnda mcm ni blaku dpn mata tp x ramai yg bleh tulis balik dgn sgt baik...

tahniah unt itu!

Amira Abdul Halim Draven Singorjo said...

terbaik!

pakcik said...

akum...

uiks..mcm dah bg jwpn bg soklan bocor SPM..siap dah ada ckp nak ikut teknik2 haha..

teknik2 nih pck penah aplikasikan..result ok..cuma menyesal kemudian hari.. hehe..skrng nih apa jadi pck ckp terus terang ja..sakit tp best gila kemudian hari... bertambah musuh..n bertambah kawan..musuh? haha mcm aku amik kisah..

janji jiwa berbunga riang

bekam said...

akan aku praktiskan cikgu...

alanamir said...

takut kerana salah,
berani kerana benar,
peribahasa yang tak boleh digunapakai..

BERANI KERANA BENAR,
BERANI PUN KENA BILA SALAH..

biELa said...

hehehe

nanti saya try..

pu3 balqis said...

nice post..
ending pon best.. ;P

illynne said...

hahah..
penulisan bagus!
reverse psikologi di sini.
jika anda mahu gunakan tektik yg diberikan,dipersilakan.
mungkin bahagia selepas terlepas dr kesalahan.
tapi sengsara di depan TUHAN kemudian.

fikir2kan lah=)

azhari azmi said...

ko gune sekali je ke? hebat gile.
perhaps aku penah gune few times kot but sbb trpaksa..

Sara Musfira said...

Fuhhh.

Poet said...

while reading this...there was a clear mental vision of a particular person that we-shall-not-name and yes, biar kite je lah yang tahu... haih...

Naurah said...

sangat menarik ;D

izzat said...

disyorkan :

http://fazajamain.blogspot.com/


juga pemuisi.

radikal sedikit.

Keylee Daud said...

hahaha air mata.....

noddy hagemaru said...

waa.. menarik la post ni!
tahniah!tahniah!

Malam Ke Dua Belas said...

kudos :)

ashieBee said...

i'm impressed! :))