Friday, December 21, 2012

kita tidak special


to lose a habit is to lose a friend.
tiba2 aku tersedar hakikat itu tadi.

punya gempak syaitan bisik kat telinga kita--
atas dasar "sayang kawan, takkan aku nak tanggung risiko kehilangan kawan aku yang baik ini?".

hakikatnya--
tak ada satu manusia pun dalam dunia ni yang jahat secara total.
macammana samseng pun seorang penyangak--
dia bayar nasik campur yang dia order disulamkan lafaz 'terima kasih'.
macam mana tahi pun seorang perompak--
dia pernah belanja kawan dia kfc.
tak kiralah belanja pakai duit haram.
niat dia nak belanja.

jadi--
dengan modal "kawan kau pernah buat baik kat kau, tergamak kau nak buang dia", syaitan pujuk kau bertahan.

untuk membuang satu tabiat; aku fokuskan kepada habit2 tidak molek; hendak tidak hendak kita terpaksa korbankan manusia2 yang berlegar di setiap kali kita mengamalkan perbuatan tidak baik.

hendak berhenti berjoget di kelab malam--
kita akan hilang kawan2 kelab malam.
hendak berhenti bakar kaca--
kita akan hilang kawan2 bakar kaca.
hendak berhenti togok arak--
kita akan hilang kawan2 togok arak.
hendak berhenti jadi perempuan tak ada harga--
kita akan hilang kawan2 perempuan tak ada harga.

oh syaitan,
betapa kau strategis.
siapa kata bisiknya cuma pada kejahanaman?
siapa bilang hembusnya cuma pada kejahatan?

ketika berlaku baik lah paling selalu dia ada;
ketika hendak memberi nasihat di pesbuk.
ketika hendak memberi sedekah di meja mamak.
ketika hendak solat.
ketika hendak puasa.

sebab itu aku begitu bersetuju dgn sheikh hamza;
barangkali suatu dosa yang merendahkan dongak adalah lebih mulia dari pahala yang membesarkan diri.

sebab di banyak masa--
kita sungguh tidak tahu apakah kebaikan kita itu benar2 kebaikan--
atau suatu kebaikan yang menopeng busuk hati kita.

kerana itu--
setiap apa yang terzahir--
bukan milik kita untuk mempersoalnya.

kecuali tuhan.

maka hati2 ketika bercakap2 tentang dosa orang.
hati2--
kerana ada kemungkinan yang memberitahu engkau untuk bercakap tentangnya bukanlah hati engkau--
namun syaitan juga.

kita tak pernah tahu tentang orang.
siapa dia.
bagaimana mereka.
kita takkan pernah tau.

TAPI.
kita tahu kita.
dan kita MAMPU tentukan hidup kita.

kita mampu tentukan bagaimana kita hidup sepanjang hidup kita.
yes. this is just sickening.
membuang satu ritual yang sudah menjadi tabiat--
dan bersamanya membuang kawan2 yang at some point pernah memberi kita suatu perasaan terhargakan.

tak ada manusia normal tidak kisah merasa palat.
mana2 manusia ada akal tak suka jadi jahat.
but we have to.

anggapkan begini--
diabetic, luka, anggota tubuh mereput.
hendak tak hendak--
kau perlu potong.

boleh hidup tanpa buang.
memang boleh.
doa sama tuhan ia pulih.
percaya pada keajaiban yang mungkin terjadi.
harapkan perubahan.

but who are you kidding?
your life is no movie, kid.
you are everybody.
kau tidak special.
dan tubuh kau sedang mati.

make that choice.
buat pilihan kau.
sekarang.

sebelum terlambat.
malam belum habis.

sempat.

2 comments:

Lady RaRa said...

:)


Luka saya terubat baca entry ini. Thanks.

Mashitahshahida said...

thanks a lot kak fynn.

you answered my question yg dah lama terpendam dalam palaotak & hati ni.

thanks again.