Monday, September 17, 2012

sabar dengan cilaka

sedang berada di dalam meeting.

para international educator vs accountant and the boss of the school. sbb aku org malaysia, aku sedikit rilek dengan sistem sini. kazakhstan sudah keluar dari russia. walaupun dia eurasia, sistem mereka sangat similar dengan sistem asia.


bagi aku, taik mana pun sistem sini, sekurang2nya jauh lebih untung dari bekerja di negara sendiri (ini bukan statement tidak p atriotik. ini borak fakta kewangan)


apa yang aku nampak:


1) duit.


gwailos:

you dont mess with gwailos when it comes to money. THEY WOULD MASSACRE YOU. singgit pun dia akan fight. itu hak dia.

kita:

boss tak bayar gaji dua bulan-- kita cuba sabar dan gagah. "bulan depan dapat la tu..."

2) boss.


gwailos:

"you boss? you dont pay? fuck you"

kita:

boss adalah tuhan yang maha memberi rezeki. (read: sarkastik)

3) diskusi.


gwailos:

"pardon my language, sir, but to hell with you"

kita:

"boss cibai mcm haram tahik anjing mampus aa keturunan kau"
"eh, boss"
"shit. MANA????"

:)


serius. aku culture shock.

entah. being the only asian, aku rasa macam..
entah.

bagi aku, gwailos yg direct pun betul, kita yang menjaga hati pun betul.


apa yang aku tau,

dan yang tak ramai sangka pasal aku--
aku lagi suka dok tutup mulut;
sbb aku paling SUCK dengan confrontation.

yg penting,

aku anak beranak cukup makan.

tuhan itu baik.

dia mintak sabar.

entah2--

semua manusia cilaka kiri kanan kita adalah malaikat2 dia yg disuruh berperangai celaka utk uji sabar kita.

the best--

s to smile, sabar, dan tunggu manis habuannya.

4 comments:

n, said...

tq kak. i love u :)

BuDaK cOmOt said...

huhuhuhuhuuhu betol tu....
kita keje kat malaysia ni pun kengkadang masih lagi shock dengan culture negara sndiri yang ntah apa²...
hehehehe namun, yakin lah, mereka tu adalah sebahagian dr perancangan tuhan untuk menguji kita =)

piko ija said...

lame btol gua x melawat fynn..hehe

Qistin Fadzin said...

"entah2--
semua manusia cilaka kiri kanan kita adalah malaikat2 dia yg disuruh berperangai celaka utk uji sabar kita."

exactly, fynn... exactly!
kdg2 bila ada manusia bersifat celaka, i'd wish hell for them, like they deserved it. its obvious they do.

cuba org yg kita syg buat celaka (kpd org lain, masyarakat, buat dosa besar) tunggang terbalik kita doa dosa dia diampunkan. lebam2 sujud supaya dia sempat bertaubat, dimasukkan juga ke syurga.

org yg buat celaka kat kita pon insyaAllah ada org tolong doakan mereka...

it's never about them.
they might end up at the heaven a level higher than us, for God's knows why.

it's maybe the way HE's rewarding us.