Saturday, July 9, 2011

lagu bohong

negaraku
tanah tumpahnya darahku
rakyat hidup
bersatu dan maju
rahmat bahgia tuhan kurniakan
raja kita selamat bertakhta

rahmat bahgia tuhan kurniakan
raja kita selamat bertakhta








bohong.
lagu ini bohong.
yang aku dan anak2 aku ada cuma bohong2 yang terang.

tanahku--
sudah terkuak amannya.

lagu ini--
sudah tidak lagi lagu negaraku.

tapi lagu rakyat,
yang sedang sedikit2 dilupa orang.

25 comments:

lynn said...

menjadi sanga sedih bila kenangkan. aku tak akan berbohong.

Abdullah Arif said...

betul.

Huda Ramlee said...

tak tahu lah apa nak kata, sebab dah ramai yang lupa diri.tiada lagi sumpah setia untuk tanah tumpah darah sebab masing-masing mempunyai kepentingan peribadi.

♦♦orked♦♦ said...

rakyat hidup
bersatu dan maju..

dah ebih 40 kali diulang2, patot menjadi doa..
tapi tuhan masih belum makbulkan sbb mungkin kita x berusaha..
=(

Meloreyta said...

bab tanah tumpah darah is happening now.today,09.07.2011

Asidah said...

makin dilupa.sengaja dilupa.

Daughter said...

Salaam :)
Lol, at a glance, when i saw this post on my dashboard reading list, i thought of u as just another rebel who is dissatisfied with her own tanah air. But when i reas the whole thing , i couldn't help but agree. Seeing what had just happened today, no such thing as "rakyat hidup BERSATU & MAJU" anymore. :/ sad, isn't it?
May Allah have mercy on all of us.

P/s : you're a good writer, fynnjamal :) my du'a is that you are granted with even more Sabar, Eman and Light. Inshallah, Ameen. :)

ghost writer said...

rahmat bahgia tuhan kurniakan

ini tak bohong.

Imran Yusof said...

(Y)

gadisSETAN said...

ahhahahaha life is full of fake people.same like u :)

anis said...

ini betul.bukan bohong.erti yang semakin dilupakan.

sinchiro said...

fahmi mahu jadikannya doa utk negaraku

ctpayong said...

aman itu anugerah Allah. dan sebenarnya, 'aman' itu sudah cukup kaya buat kita.

Ayyman Rahim said...

Suara rakyat yang tidak lagi didengar dan dianggap haram. Sedih.

rowther said...

..and this kind of writing makes me adore you,kak.
tajam dan halus,serupa sembilu.

nyOng.is.me said...

nak buat tak tahu, tapi aku tahu. nak bagitahu, mereka kata jangan sibuk ambil tahu. cukupkah kalau kau tahu, aku tahu, dan kita tahu? mereka? sentiasa buat tak tahu...

Cangkul Emas said...

yah, baik dengar lagu avenged sevenfold.

hahaha

Pesona Algebra said...

Ada benarnya .

where said...

rakyat hidup..bersatu..
dan..maju..
ini angan angan kita..di war war oleh pembohong...
aku doakan agar rakyat bersatu..
dan maju..
dan bebas dari pembohong..
Insya Allah=)

enjam said...

teringat lebih 90000 org menyanyi di stdm nasional bukit jalil tempoh hari. syahdu dan sebak tatkala bersatu dalam ramai itu.

Anonymous said...

this song isn't a lie.di cipta dahulu waktu lepas merdeka. a lil bit not agree with the titles. kalau tgk pun remaja remaja zaman sekarang just menyanyi with no feelings. nyanyi sebab WAJIB.when we are singing this song with feels. then you know how to appreciate our beloved country. and this is also, as one of the doa, supaya negara kita selalu di rahmati ALLAH

Che epy said...

like!lirik bukan main cantik lagi tapi hampeh.

Päk Läng said...

'kepalsuan yg dicipta sejak lebih 50thn dahulu'

*mengeluh*

malaysian said...

duduk negara lain kalau da rasa malaysia ni tak aman.

eba said...

ada yang bohong
ada yang tidak

byk yang bohong
byk yang tidak

sedikit yang bohong
sedikit yang tidak