Friday, June 4, 2010

oh formspring~










sebab tadi malam mood aku dari tempat kerja sudah macam palat, soalan2 bodoh ini berjaya menarik perhatian aku. aku bengang. aku sudah ada idea mahu menulis dgn jiwa melankoli aku semalam, tapi kerana tulisan2 kelakar ini, terus hilang idea2 dalam kepala. hish.

sebagai jawabnya:

1) aku selalu tahu aku tak layak untuk tri. tapi nak buat macammana. sudah rezeki dia dapatkan aku, sudah untung aku dapatkan dia. minta maaf kalau jodoh yang ini membengangkan kau.

2) aku tak rasa aku seni. orang yang selalu bubuhkan nama itu pada aku. aku selalu tuliskan dan rujukkan diri aku sebagai penulis gila. siap aku bikin lagu ttg gila aku. siap beratus2 entri aku tulis tentang ini mengenai aku.

3) syok sendiri itu memang agak betul. sebab aku agak pentingkan diri sendiri bila datang hal kerja aku. aku tak suka tiru orang. aku suka cipta karya aku sendiri tanpa dibiarkan berbau orang lain.

4) aku memang selalu marah orang kalau tiru bulat2 pada aku. aku juga selalu kata jangan tinggi sangat diletakan aku. sebab aku manusia. aku pun banyak salah. semua orang ada otak. maka semua kena fikir sendiri. tapi minta maaflah kalau aku salah faham blog followers sebagai pengikut2 agama baru aku. aku kena suruh mereka minum air kaki aku nampaknya. dan aku kena bina cerek gergasi juga.

5) berapa kali aku nak cakap, tegur ada cara. kalau kau sendiri tak mampu walau pun nak bubuh nama (alasan apa jua sekali pun) macammana ye? kalau sungguh kau memang mahu berda'wah, ada tertibnya. bukan datang dan terus bagi dan terus mahu keputusan di detik itu juga.

6) aku seorang sahaja mungkin yang merasakan ini, tapi aku rasa kejap2 kau komen tentang bahasa aku, tiba2 kau bising pasal agama. jadi yang mana? aku rasa kau kena masuk kelas method of da'wah la. faham betul2 objektif kau.

7) kelab anti aku dah ada. tolong google. dan aku memang takdehal. sebab aku punya nasik bukan dari tangan dia.

8) aku paling pantang org eja2 gedik dengan aku. serius. pantang.

9) by the ways tu salah. it's "by the way".



aku bukan bongkak atau angkuh. aku cuma degil. dan aku benar2 tidak berapa kisah dengan berapa orang yang ada / tak ada di sini. sebab memang sudah asalnya puisitepijalan ini berseorangan, kan?

sudahlah. mahu pergi kerja.
selamat pagi.

68 comments:

mr kay said...

bukan semua suka.

memang adat.

Farid said...

siot lah orang cam 2... inilah melayu

ahmad amir bin abdul mustaqim =) said...

dlm lagu 150juta kata tak suke gedik, manja kau cume utk dia lah. tapi dekat fb bukan main lagi. suke kan ckp tak serupe bikin. same mcm kes tutup-rambut kau tu.

'kelab anti aku dah ada. tolong google. dan aku memang takdehal.'

kau google jugak ke? haha.

jgn rosakkn anak org mcmne kau rosak dulu fynn jamal.

kau akan hilang sorg demi sorg manusia yg pnah kagum dgn kau.

-akutakde blog. kau nak create acc utk aku?

fynn jamal said...

aku punya status untuk laki aku, bodoh. aku takde telefon nak sms dia. dia tutup wall. dia tak suka bukak mail.

apa masalah kau. remove la aku dari list kau. hide ke. kan senang. takkan kau nampak punya status aku. aku serius tak add org. jadi kau je la yang add aku, kot.

dan serius.
aku tak cari peminat. hilang ke timbul, aku tak pernah kira. aku lagi peduli org yang ada.

aku mmg rosak. orang semua tahu. duhh!! cari point lain.

lagi satu. aku tak google diri sendiri. aku ada google alert. pfft! kamon man. kamon.

yang benar,
siti manisah binti rojik.

<-- aku pun boleh letak nama suka2 hati.

-hazen said...

semangat kak saya suka.
teruskam berkarya, dan ubah sikit2 mana yang patut ok.

ouh, dah lama jadi silent reader.

fynn jamal said...

eh jap. aku baru terfikir.
kalau kau takde akaun apa2, macammana kau boleh baca status aku segala.

hahaha. kantoi.

yu so fani.

bulanbintang said...

kau menganggap ianya berbunyi seni.tetapi,tidak pada semua orang.jika ko masih beranggapan begitu,ertinya itu seni syok sendiri.aku bercakap kerana aku juga orang seni.

orang paling bodoh penah aku jumpa. tak boleh blah kata "aku bercakap kerana aku juga orang seni." pegi mati mengaku orang seni.

orang seni tak penah ngaku dia seni lah ngek. kau cakap tu untuk diri kau sebenarnya. seni syok sendiri tu kau lah! ngaku diri seni konon. tapi duk stalk orang, pastu pegi kutuk2 guna nama anon. macam babi.

aku ngaku, kadang aku xbape suka status2 fynn jamal kat fb. tapi aku layan blog dia (even some entri dia aku setuju, some entri aku xsetuju!). so what do i care? aku tau dia ada suami, dan aku xde. so mungkin aku xfaham situasi dia mcm mana. tapi xyah lah nak stalk lebih2 mengalahkan babi. aku pulak yg panas doh!

aku tau kau laki. tapi aku tak rasa kau org seni. dan paling penting, kau takde telur.

sekian. :)

p/s: aku telampau marah dan bengang dgn kewujudan manusia spt ini di dunia ni. kalau telampau banyak org spt ini, aku xrasa dunia semakin aman. *sigh* dan komen aku ni bukan nak back up fynn jamal, tapi aku benci dgn perangai manusia spt kau.

Anonymous said...

kakfynn,sekali dia pun dengar lagu 150 juta ar,haha.
kelakar-kelakar.

.fairuzaimi. said...

kepada 'ahmad amir bin abdul mustaqim' ,

It is not your duty to point out other's mistake. Did you not have sins at all? Please be well noted that you do, we all do, have many sins. It might be, that by our side that what we did is small, but it is big by His side. But Allaah is Oft-Forgiving. And Allaah have concealed it for us. :)

And that, is YOUR Lord.

And who are you to k.fynn again? Who, are you to point out other's mistake.

Mintak maaf 'ahmad amir abdul mustaqim' . Tapi ingat, setiap kata kita tu tanggung jawab kita. Jangan mainkan nama agama, kalau rasa perkataan kita tu akan menyebabkan orang rasa marah pada 'yang beragama', sebab itu nanti akan jadi fitnah pada agama Allaah. (itu tuhan kamu kan?)

It is related in the Muwatta, “Do not examine the faults of people as if you were a Lord, but rather examine your own faults as though you were a slave.” And we, are all a slave. Ok? :)

I'm not saying anybody is wrong. Or right. But just a reminder to myself, and to point out, that it is nobody's duty, to seek the fault of others. It is not what a true believers do. Hmm? :)

Salam. :)

Again, k.fynn, mintak maaf. Mungkin saya memang banyak cakap. T.T

Assalamualaikum! :D

susudalambotol said...

ish. saya semakin takut dengan dunia internet sebab saya tak ada keberanian macam awak, fynn.

si gadis operator ^_6 said...

mereka yg mengutuk itu tak ada pendirian dan x guna akal.

Tini Rahim said...

tgh bayangkan ahmad amir abdul mustaqim ni seorang lelaki gemuk pakai cermin mata tebal duduk cyber cafe pagi sampai malam, bikin onar kat page orang lain.

keluar cc, terus balik rumah, tido.

ada girlfren, tp jumpa kat fesbuk.

nyahahahahaaa!! sebab org yg betul2 ada life takkan ada masa nk cyberstalk lah!

eqacashperlala said...

biasalah tu
manusia..
ade je yang xpuas hatinya

Ainee Cumi said...

Kenapalah orang susah sangat nak terima hakikat yang KAK FYNN JAMAL DENGAN ABG TRI tu bahagia?? Susah sangat ke? Susah ke? Tak baik berhasad dengki. Muhasabah diri. Tengok diri sendiri. Mana silapnya sampai kita berhasad berdengki macam tu? Sebab hidup kita tak bahagia ke? Kalau tak bahagia, cari jalan untuk bahagiakan diri sendiri bukan cara menyumpah seranahkan pertikaikan bahagia orang lain.

**mengeluh panjang.SANGAT!

Kak Fynn ni tabah orangnya, orang mencaci orang menghina tapi tetap boleh senyum dalam duka. Tabik! Tabik!

Ok sekarang nak pergi dengar lagu Over yang comel tu..auwww!

FamousAnynomous said...

sabar, semua ini dunia.
mungkin anynomous itu ingin menumpang nama fynn jamal?
maafkan saya jika saya kolot sebegini.
:)

izu ting ting said...

selamat pagi kak fynn.

have a nice day. :)

ShiE J. said...

selalu pelik dengan manusia-manusia yang kerjanya cuma nak dengki kan manusia lain...

come on la, kalau dah benci sangat dengan fynn jamal ni, biarkan je lah. yang sibuk nak ambil tau apa yang fynn jamal tulis, apa yang fynn jamal sebut tu kenapa? dah tak suka, sila berambus. ramai lagi yang suka dia.

bab 'merosakkan anak orang' tu paling kelakar. apa yang fynn jamal buat sampai anak orang lain jadi rosak?? menulis pun kena guna otak juga. kalau main tulis ikut sedap rasa, nampak bodoh jadinya.

seriously, sangat pelik... *sigh*

SR said...

nampak sangat jealous dengan kak Fynn, eleh biakan jelah orang 'bangsat' macam tuh. kak Fynn kan kuat :')

biELa said...

ahmad amir bin abdul mustaqim....baik kau mati 'syahid' menentang Israel dari kau mati akal menentang fynn jamal.

sekurang-kurangnya ada pahala syahid kau.
sekurang-kurangnya Tuhan akan tinggikan darjat kau.

sebab kak fynn tak mampu tinggikan kau macam Tuhan tinggi kan kau.

sebenarnya, kau dengki kan fynn jamal fames, ramai peminat, pernah masuk surat khabar banyak kali. pernah masuk tv...kan?

sebab kau orang seni yang tak fames, tak ramai peminat, jarang masuk surat khabar, tak pernah masuk tv..kan? kan kan kan?

ahmad amir bin abdul mustaqim is worthless desperate loser woo....boo sama dia..boo dia!!!

(sori kak fynn, terpanjang pulak komen kali ini)

Syafinaz said...

Ala kak fyn.Apa nak dihairankan.Sedangkan Nabi Muhammad s.a.w yang datang berdakwah kerana diutus oleh Allah s.w.t,yg secara jelas apa yg dibawa adalah sesuatu yg benar,yg termaktub dlm Al-Quran pun masih dibenci oleh sesetengah makhluk jumud yg berasa hebat,inikan kita manusia yang tiada apa.Hidup diatas dunia,utk memuaskn hati semua org sememangnya amat sukar.Teruskan shj menulis,kerana tulisan anda berada dihati kami dan hanya berkudis pd si pengecut itu :)

Anne M. said...

akak,
tak yah layan la org macam tuh.
akak respon..
dia mcm tuh jugak..
mungkin layaknya di panggil...

erm..
bakteria?
tapi ada jugak bakteria yang baik..

tak sesuai..

mesti hati dia bau busuk.
kalau tak busuk,tak adanya nak bersikap mazmumah.

tunding jari kat orang,
macam lah hidup ini milik dia seorang..

cis..
cis..

untuk awak,cik/encik anon.
yang bersuara dengan menggunakan bayang2..(nmpk cm tak punya identiti di situ)

silalah letak dahi atas kepala,
fikir,
berapa banyak amalan diri sendiri yang dah di buat.
Allah terima ke semua tuh?
ini tak,
nak jadi wartawan xda ijazah.

hidup,akal,tubuh badan bukan milik kita.

chaiyok!

K.fynn

PETAK.! said...

Alamak. Takkan benda ni pun jadi point.? Sabar lah kak. Mereka buta.

kaled oh said...

kak fynn patut bangga ada stalker setia mcm mamat atas tu kot.ntah pape ntah gelabah.tak suka takyah baca.nak kecoh2 pasal agama pergi palestin la berjuang atas nama agama betul2.ni sekadar org berkarya dlm bentuk tersendiri nak kecoh.

sila cari life sendiri.mamat tak sedar diri.

terus berkarya kak fynn.anda hebat.

Kilau Saladin said...

aduh bangsaku melayu. apa takleh naif sempit kayu lagi ke pemikiran kita nak gaduh pasal tah ape meraban. diam-diam belaja ekonomi ke.jual nasi lemak ke takleh ke.nak kecoh riuh pon join la belia 4b ke, parti buih ke

dulu trend bukak blog kutuk orang.aku baru tau sekarang trend masuk blog orang kutuk penulis.jgn kacau hidup orang lain boleh tak

Anonymous said...

babe, you're too harsh.
chill okay?

zulhilmiyunus said...

bodo. kalau dah tak suke tapi still nak stalk orang. kalau kau cemburu dengan apa yang fynn buat, cakap je. tak payah berselindung. aku minat karya sis fynn. kau faham kau akan dapat msj tu. k.fynn. xsabar nak tgok sis perform depan mata. selalu tgok internet je. adeh. sory. gud luck!

Fashafishy said...

eeeee.
jangan pedulikan dia kak fynn!

:)

Anonymous said...

fynn jamal dan rakan-rakan dalam usaha mempertahankan apa segala jenis serangan. dan dan dan....

benci aku baca sekor-sekor punye ayat... tak nak bace, tapi sebab aku dengki kan..jadi aku bace la...cari point..

dEsy said...

SAYA TAK PEDULI. SAYA SUKA "DIRECT CAKAP" FYNN JAMAL. HAHHAHA. LUCU MEREKA YANG BUTA.

hidup fynn jamal.

fynn jamal said...

korang ni...
comel la.

bodek ye...
*dush*

ringo said...

ahmad amir bin abdul mustaqim

gila filem nama kau.

okay2.

pertama aku nak kata kalau kau nak tegur orang kau perlu tahu ada caranya.

dan ini bukan caranya.

sila belajar lagi. perbaiki diri sendiri sebelum hendak perbaiki orang.

jujur kata, aku rasa ada saja satu dua perkara yang aku tak setuju tentang apa yang Fynn perkatakan. tapi aku tetap hormat dia sebab aku rasa apa yang dia kata adalah lebih banyak betul daripada salahnya.

adakah 11 tahun proses pembelajaran di sekolah tidak membolehkan kau berfikir untuk mengambil yang baik-baik sahaja?

yang kau hendak melatah, kenapa?

tenang saja ahmad amir bin abdul wahub.
eh silap ahmad amir bin abdul mustaqim.
jangan kau turutkan kata nafsu.

Anonymous said...

fynn jamal mesti berasa sangat bangga sekarang sbb ramai back up dia. mesti dia fikir, 'ala, takat 2-3 benci aku takpe, janji ramai backup' pastu semua stok nak cakap/tulis gaya dia. pergh! bangga habis dia

rendrazaleigh. said...

mcm budak 15 tahun bergaduh kerana dengki. ahahahaa
dulu tak cyber, tak boleh hentam secara terang terang.
sekarang da maju boleh hentang sembunyi sembunyi.

haish. kelakarlah, fyn tu mesti musuh kau masa sekolah rendah dulu, takpun sekolah menengah

Deew and Bandages said...

drama salah tempat, salah masa, jawapan terus bernas, cerdas dan pedas. :D

Anonymous said...

annoying plak aku baca ayat2 bodek kt sini..sumpah korang ni dah xde kerja dh ke.. igt fynn ni suka sgt ke kt korang. dan, igt korang berjaya ke attract attention dia?

Kenapa melayu suka membodohkan diri? yang popular diangkat, yang tak dikenali dikeji. Cubalah fynn jamal bukan siapa2, ada sesiapa mahu tunjuk ayat manis segala?

Fuck semua plastik di page ini.

Apa yang korang nak perjuangkan sgt? Pergi lah page siapa2 yg belum terkenal, ramai penulis berbakat, kenapa tidak korang cuba nak bersama mereka? kenapa mesti fynn? Sebab dia popular? dan korang harap korang dapat sama popular la kalau komen2 kt sini dan dia respond?

korang ni memang balaci la!!!

atn.yusry said...

sebenarnya, FJ tak hasut orang untuk suka dia. orang suka dia, sebab dia. kalau betul dia tak bseni, biarlahh. bukan jadi satu masalah pun. aku taktau kenapa kau concern gila nak mampus. dalam kehadapan bintang jatuh, line "hatinya terlalu murni, pastilah ramai yamg akan benci".

hmm aku rasa, itu kau.
relax eh brader amir

pari-pari senyuman said...

tak lain tak bukan orang yang dah tak de keje la tuh..mybe brader/sista
yang cakap camtu kat kau kan fynn dah muak dengan hidup dia.,
bak kata karam singh walia
'bukit terbakar ramai yg nmpak,
hati yang panas siapa yg tahu'

kan kan kan

cLoud9 said...

for me..suka ke xsuka..ada caranya.
kalo xsuka jgn baCA.ko kenal fyn pon x kan.

biarla kalo fyn tipu ke x ke. ape ko kesah. kami yg tertipu bukan ko kan.

hahaha sah2la ko tertipu pastu nk cover bodoh tu buat ar cmtu kan.

p/s aku pon xkenal fyn in person tp dari tulisan dia, kita bole agak dia cmne, n kalo xpandai menilai, jez amik yg baik jadikan teladan yg burok jgnle ikot.

kesian anonymous xreti letak nama.buta IT haha

sarah munira said...

haihh la para anon2..

klau xsuka kak fynn pegi main jaoh2
klau benci kak fynn jgn bukak puisitepijalan.
klau menyampah sama kak fynn,tak payah susah2 buat dosa free kat sini...!!

kak fynn,mulut manusia mmg slalu busuk.sudah busuk lagi ditambah ayat2 caci hina yg menambahkan lagi jelik pada mereka.

jgn menangis kak,senyum saja..
anda sudah mendptkan pahala dibalik caci maki mereka..

<3 kak fynn.. :)

faTinFaR said...

ape pnye org laa ni.. dh tau x suka, remove je laa.. ni x.. lagi jadi stalker ade lah.. kalau en-what-so-ever-name xsuka karya k.fynn, jangan lah layan. dia x mintak en. buat cmtu pon.. kenapa nak bebankan diri sendiri membenci org lain? walhal org itu xpernah membenci atau kenal anda pon..
kenapa?
emosi anda x stabil kah?
kamon laa..

amir said...

'aku punya status untuk laki aku, bodoh.'-smua org boleh cipta alasan. still, kau ckp tak serupa bikin.

kau tgk fin. berapa ramai yg cium bontot kau even kau tak kenal pun siapa diorg dan diorg cuma nak kau kenal diorg. sbb tu diorg tak anony.

bro, kenapa nak kene point out yg aku ni melayu. klaka.

aku mmg bangsat tau gaduh dlm blog org je. korg je baik, support habes. tepuk tgn.

fyn,aku rasa kau tahu apa aku rasa. mula2 kagum dgn org, lepastu mula rasa taik dekat dia. ye. aku dah mula remove kau dari segala benda. dan ye dulu aku mmg dgr semua lagu puisi kau.

tgk,kau dah marah smua benda kau tak faham. aku ckp aku takde acc blog. bukan fb.

YU lah so funi. sbb tu aku suka gaduh ngn kau.

bulanbintang said...

"annoying plak aku baca ayat2 bodek kt sini..sumpah korang ni dah xde kerja dh ke.. igt fynn ni suka sgt ke kt korang. dan, igt korang berjaya ke attract attention dia?"

laa. lu marah ke brader? lek aa. tak main aa anoyyed2 ni. lu kata kami xde keje komen ayat bodek kat cni. tapi kenapa lu pun komen cni jugak? oo wa ingat lu bz gila. tapi sempat juga komen kat cni. haha

"Apa yang korang nak perjuangkan sgt? Pergi lah page siapa2 yg belum terkenal, ramai penulis berbakat, kenapa tidak korang cuba nak bersama mereka? kenapa mesti fynn? Sebab dia popular? dan korang harap korang dapat sama popular la kalau komen2 kt sini dan dia respond?"

ala bucuk2.. janganlah marah dol. wa pun mau juga baca blog2 seni lain, blog seni lu.. tapi takde pun org rekemen kat gua. bak lah link blog suma yg lu mau rekemen. wa akan baca la dol. tapi janganlah marah2 macam ni. kesian lu, takde sapa nak pegi blog lu. lu bagi la link blog lu. wa promise wa pegi. taw2?!!! janji taw?!!!!

ala bucuk2...... hahahahhahhha

p/s: fynn, mesti kau tengah gelak2 kan baca komen2 anon ni? sumpah aku gelak! hahahha..

fynn jamal said...

hmmm..

ok kau menang!
*senyum*

dah ye? aku dah boring.
kau betul.
paling betul.
aku salah.

suka tak?
:)

fynn jamal said...

email ini ditulis oleh org yang saya sampai sekarang tak tahu macammana nak describe dia dalam jiwa saya.

terima kasih sebab selalu ada dari zaman jatuh saya, james dean.

"hi cantik,

mind me, i got some free time tonite. so might as well hv a look there.
but after quite long respond, baru i perasan that formsping only allow 255 characters je.. haduuhhH!
it wud be wasted if i delete my long respond. so here u go, as stated below.
anyhow, if u manage to post it anywhere, please do so. if not, tak mengape :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


hum, ada tanda2 kebodohan disini. hamis2 kesombongan pun ade jugek. sedihnye si anon ni, ape signifikasinye dikomplen2? buat ape malukan diri sendiri mengaku orang seni walhal tak tau langsung yang seni itu adalah hasil manifestasi oleh si-penseni. jadi, soal manifestasi itu disukai atau tidak bukan isu yang perlu dipersoalkan langsung. kenapa? secara jujurnya, saye ulang.. secara jujurnya.. kita tak boleh buat orang suka kita. kerna suka itu bukan sesuatu yang bole diminta2, boleh disuap2kan seperti yang kau harapkan. jika bukan, masakan kau menyalak ibarat anjing melolongkan ketidak-sukaan kau. kalau begini lagak orang seni (which u self-proclaim), memang layak diludahkan saje. aku ulang, diludahkan saje. kalau nak nasihat, bikin cantik2 sikit. akal ada, sile la gune. olah baik2. baru orang terime. bukan ke kau orang seni.. mane nye seni dalam bahasa?

lagi-lagi bile kau cakap "aku hanya akan jumpa jika kau leh memelihara cara pemakaian ko mcm org bwh ni ckp". sangat la sengal alasan kau ni.. orang yang tak berape pandai macam aku ni pun tau betape bodoh dan bisanye alasan kau. kau kalau goyang, mengaku aje lah.. lagi pun kau kan anon. kau dah cukup malukan diri sendiri, jangan kasi tambah lagi boleh?

aku bukan nak backup fynn ye. kerna yang salah, tetap salah. cume.. aku kerat jari lah yang kau pernah dan boleh je jumpa orang lagi terdedah dari fynn ni. nampak nipple lagi. tapi hanye kerna kau tak suka si fynn ni, kau mainkan simbolik kesucian dan menyorok dibelakangnye. ape jenis orang kau ni? orang hutan ke?

orang seni ni ade hati cik/encik anon (hasil dari pemahaman dan bacaan aku lah).. dari hati membawa ke akal(kau kan orang seni). tapi dari sudut ilmiah soalan kau.. tak nampak pon pokoknye akal, pangkalnye hati? mane pergi?

sesungguhnye aku bukan orang seni. aku boleh bermain muzik (p/s iklan: aku ade 1 gitar karen, 1 stagg akustik, 1 amp: aku nak jual - buat duit kawin, beminat roger), melukis dan menyanyi. kadang-kadang sedap, kadang-kadang tidak lah. tapi boleh dikate, aku buta seni. pasal aku orang IT. bertahun-tahun aku kenal fynn. tak sekali pon aku suara ketidak-sukaan aku. minat dan menyokong dengan hasil die, pftt - jauh sekali. tengok show die, haram skali pun tak pernah!

tapi si anon.. bile kite langsung tak boleh menyokong ataupun suke, kite kene cube TERIME SE-ADAnye.. kalau langsung tak bole cube terime se-adanye, tutup aje semua deria. pekung didade pun tak terbuke. tak ye?

kau ni.. bile kerande dibawe, baru bercucuran air mate ye? (pinjam ayat komik ni)

dah, lepas ni kau pegi duduk mengadap bucu dinding tu, kasi bawak muhasabah diri sikit. aku selalu buat tapi tak sampai tahap mengadap bucu dinding la. Alhamdulillah, jadi ORANG la jugak..

-api-muke ketat-


p/s: i was inlove with u the way u were. today, i like u the way u are. so stand tall my dear fren."

Anne M. said...

cik anon.
nak aiskrm?
saya belanja makanlah banyak mana anda mahu..
biar sejuk sikit hati tuh,hilang bau busuk..
tak pon awak nak saya sedekahkan yasin untuk awak..

tak perlu sebab tiap2 hari saya doa untuk umat manusia,(islam)
orang melayu,orang islam,dan orang mukmin ada bezanya walaupun berpaksi pada perkara yang sama okay cik anon.
bye,

sonok jugak layan kamu.

agaga


chill.

zulhilmiyunus said...

setuju dengan kat atas ni. anon2, pelik2 je. btw sis fynn, skrg ni byak cara kita boleh tau org yg msuk page kite. dia akan bg kite lamat penuh, tapi saya xpakar la dlam hal ni, kena tnya yang pakar la. mana la tau. yg menulis ni sbnarnya kawan2 sis gak kan. try la. http://www.statcounter.com/

HaNi said...

ahmad amir bin abdul mustaqim

Israel lagi perlukan benci kau nih

.fairuzaimi. said...

" annoying plak aku baca ayat2 bodek kt sini..(bla3...)

Kenapa melayu suka membodohkan diri? yang popular diangkat, yang tak dikenali dikeji (???) . Cubalah fynn jamal bukan siapa2, ada sesiapa mahu tunjuk ayat manis segala?

F*** semua plastik di page ini.

Apa yang korang nak perjuangkan sgt? Pergi lah page siapa2 yg belum terkenal (duhhhh) , ramai penulis berbakat, kenapa tidak korang cuba nak bersama mereka? kenapa mesti fynn? Sebab dia popular? dan korang harap korang dapat sama popular la kalau komen2 kt sini dan dia respond?

korang ni memang balaci la!!! (habis kau apa? pergi depan cermin, dan ulang ayat kau) "


Hmm. ANON, page siapa2 yang belum terkenal yang kau cakap kan itu,adalah serupa dengan page k.fynn bertahun-tahun dahulu. Kau ingat k.fynn daftar di blogspot, terus dapat 2+++ followers kah? :)

(mungkin ada widget untuk itu? hmm. harap k.fynn kongsi lah satu hari nanti. ye dak Anon?)

Dan kau sendiri guna perkataan BELUM. maknanya, kau tahu ke, kalau bertahun-tahun akan datang, page BELUM terkenal yang kau cakap kan tu, takkan terkenal macam page ni?

Dan mungkin nanti bila page tu dah terkenal, kau akan carik gaduh dekat page tu pulak, dan katakan orang di situ comment yang baik kerana dia terkenal

(aku harap tidak. sebab kalau ya, itu bermaksud, kau masih belum belajar)

Hey kurang fikiran, kau pergilah page mana-mana pun. Orang macam kau yang penuh dengki, kalau dah busuk, memang orang akan tolak. Bukan sebab berada di tempat terkenal.

Kau faham ke ni? Mintak maaf. Tak perlu marah. Fikir dulu sebelum cakap. Fikir dulu, sebelum kau nak cakap orang memperbodohkan diri sendiri. Sebab takut-takut, kau yang tengah berbuat sedemikian.

Kalau burung tengah berak atas pokok, jangan tunjuk. Takut tahi jatuh atas muka kau sendiri.

Faham ke ni? Mintak maaf lagi sekali. :)

p/s : aku memang bengang dengan orang macam kau. Kalau sekarang, aku, adalah aku yang dulu, mungkin aku akan cakap kau bodoh. Tapi aku tak rasa kau bodoh. Aku sedang cuba fikir yang positive tentang kau ni. Jadi harap kau pun belajar buat begitu juga ya. Boleh punya. :) Mintak maaf.

LIDAH DALAM BOTOL said...

satu hari wa nak bjabat dgn lu

LurvelyLynn said...

orang mcm ni pun ader gak? sigh...pulak tu nak gunakan nama agama, keji betul.

sabar je lah fynn, satu orang tak suke u, seribu lagi orang suke u.. jangan dilayan puak2 primitif berhati laknat nih.. Diorang bukan Tuhan nak judge2 orang.

Belemoih said...

Puan,harap puan besabar ;)

Anonymous said...

aku rasa si 'amir' ni pondan kot. kalau tak pun, mak nyah. sebab guna nama laki, tapi gado ngan pompuan. gado ngan bini orang lak tuh. hahaha. malu weh!

imnotfunny said...

cik anon..
cik anon..
mana menghilang???
rindu pulak nak dengar cerita pekung di dada kamoo..
ahaks!

the sastraboy said...

ini lah kenapa saya suka akak.akak berani.o yea!

baca ini.dah buat saya semangat.tak tau kenapa.haha.

:)

the sastraboy said...

"Pergi lah page siapa2 yg belum terkenal, ramai penulis berbakat, kenapa tidak korang cuba nak bersama mereka? kenapa mesti fynn? Sebab dia popular"



anonymous yang babi!

sialan!

aku tak tau pun yang ada makhluk nama fynn jamal ni wujud kat bumi tau tak!

aku kenal dia pun bila aku baca sindiketsoljah.secara tak sengaja.ingat SS tu popular sangat ke.haha.

aku layan fynn jamal pun sebab dia berani.

bukan macam kau.babi sorok muka.sorok identiti.kutuk belakang.macam setan!

kalau betul kau berani.dedahkan lah kau siapa.pergh! kau memang babi la sial!!!

ouh.siapa yang tak terkenal dan berbakat tu.KAU ke babi??

pascaMarahMarah:maaf la sangat dah terbabi kat sini.dia mengata ikut suka.entah-entah dia la babi yang jadi ahmad amir bin abdul mustaqim.sangat anti setan macam dia.argh!! blah dulu!!

Ladynoe™ said...

yang cakap tak layak untuk TRI tu memang jahat sangat.

kertasgraf said...

"yang popular diangkat, yang tak dikenali dikeji"

so kau memang mengaku la kan bahawa fynn sudah famous..
hahahaha.. kau buat aku gelak la wahai anon2 sekalian...

anon.. kau nak orang baca tulisan kau? blog kau? aku percaya kau pun mesti nak famous jugak kan? kau pun nak orang lain baca tulisan kau jugak kan? kau kan mahu diangkat dipuji seperti fynn.. seperti ramai2 rakyat malaysia disini yang sudah ikut bontot dia.. kau pun mahu masyarakat disini ramai2 ini ikut bontot kau jugak kan? sebab tu kau buat onar kt ruangan ini untuk kau famous..

jadi ini cadangan aku. apa kata selepas setiap komen yang kau bagi diruangan yang kau sangat menyampah ini kau provide kan link untuk mana2 akaun kau... FB mungkin..blog? myspace? mustahil kau selalu online tp takde apa2 akaun.. kau provide kan link.. bagi ktorg cium bontot kau pulak.. mahu?? bagi ktorg baca plak hasil2 tulisan kau.. bagi kami baca status2 FB kau.. nak jugak kami baca seberapa bijak pandai dan betulnya kau dalam bertutur dan meluah kata.. kau kan dah kutuk terang2 pasal status FB dia yang konon cakap tak serupa bikin.. jadi bg la kami baca status2 kau plak.. mustahil kau tiada akaun FB.. anak sdara aku darjah 4 pun dah ada.. sangat tipu la kalau kau takde... hahahaha XD

*// formspring.. utk tanya soalan bukan sepatutnya kena register jugak ke?? kan kan?? haha.. sgt tipu bila dikata dia xde akaun..

*// serius orang seni xpenah angkat diri diorg orang seni.. even Datuk A.Samad Said pun tak angkat diri dia sdiri sbgai orang seni.. dia hanya perjuangkan bahasa kebangsaan.. perjuangkan bangsa..
tak macam kau yang hanya tau menjatuhkan bangsa sendiri.. (oopss..mungkin kau bukan melayu.haha)
Datuk A.Samad Said jugak tak pernah cari pengikut.. tapi mereka2 sendiri yang meminati hasil penulisan beliau.. seperti jugak fynn jamal.. so.. aku rasa tak perlu la kau nak serang2 personal life fynn.. dia hanya meluah apa yang dirasa dalam hati.. tanpa fikir untuk dicium bontot oleh ramai rakyat malaysia kita..

akai ada pikiaq la naa!

*maaf.. takde link untuk pape akaun aku..sebab aku tak rasa nak famous..aku tak rasa nak suruh fynn follow penulisan aku..sebab aku bukan attention seeker macam kau yang tak de kerja stalk kehidupan orang lain dan kutuk2 maki..*

Anonymous said...

orang atas...formspring tak payah buat akaun lah kalau nak tanya....

boleh ask anonymously... jangan marah sangat....nanti statement yang keluar jadi kucar kacir

RosmanPositivo said...

inilah keburukan yang datang bersama kebaikan globalisasi dan dunia internet.
masyarakat semakin tiada kehidupan dan mula mencipta kehidupan sendiri dengan meporak-perandakan kehidupan orang lain.

duduk diam baca blog orang sambil hirup neslo ais sudah! kepada penulis, kalau boleh ditahan hati dan perasaan, abaikan. pengomen2 lain, juga. jangan dilawan calit mukus dengan mukus juga. anon, saya tiada hak untuk judge anda. cuma, berelok2lah.

spread love.

ah non said...

fynn....
mudah saja sebenarnya....
kau disable ruangan komen dalam setiap entry kau....

jadi...
pengampu kau....
pembenci kau....
penyokong kau....
atau balaci kau....

semua akan diam...
aku pasti kau tak mahu ambil kisah kan pasal apa orang nak kata....

jadi kenapa biarkan mereka berkata??....

tapi ia bergantung pada pendirian kau juga....

dan ikutlah kau nak buat macam mana...cuma kalau aku di tempat kau aku buat apa yang aku kata.....

Enchaoz said...

kak fyn.. sbb ade org2 gini ke kak fyn delete kwn2 kat friend list?? -_-' sy pn kak fynn delete... da xde status2 drp kak fyn yg boleh menjadi penaik semangat lagi................... da try nak add balik tp fb kate kwn kak fyn da ramei..

aimanblack said...

panas tol la wei..

dulu tiap2 hari usha blog kak fynn nk bg hati b'bunga dgn puisi2 jiwang die..

skrg asal msuk jea, kak fynn bad mood, marah2.aku pn panas gak la cmni.klau tak suke die, tak yah la nyemak kt page die..

ni la org malaysia dgn "minda kelas ketiga" msg2..ppfffftt!! >_<

birumuda said...

saya bkan pminat fynn jamal. saya bkan pminat ayat2 seni perasaan. tapi untuk soalan2 tu, saya boleh katakan soalan2 tu durjana. if tak suka, just stay away. but hal sdri lah. ahmad amir stop being so menyibok. u make all guys feel ashamed.kamon a baii fight dgn pmpuan?

Anonymous said...

satu je yang saya tertanya-tanya. apa salah fynn jamal pada mereka?



sampai skrg masih tak faham. setiap entry pasti akan ada yg mengeji. kan kita ada pilihan sdiri. kalau dah tak suka, buat apa masih disini kan?

-miza zulkifli-

The Crow Empire said...

soalan mcm tu pun ade? haha kelakar giler ayat. mcm aku gado2 mase darjah 3 dulu. haha.

susah bila hati dah gelap. bertanyakan soalan2 bodoh. angap orang lain mcm haiwan tiada perasaan dan dia je yg sgt lh manusia. haha lumrah kehidupan dunia. cam astro. mcm2 ada. haha

klau ade 10 org lg mcm ni.. ish2. terpaksa lah kak fynn bikin union! heehee..

fynn jamal said...

kecoh.
komentar2 selepas ini ditutup.

boring.

naza nur saad said...

aku suka ayat kau.
aku suka je puisi jiwa jiwa kau.

lantak la orang lain fynn..
kita tak boleh buat semua orang suka kita pun...

kalau tak semua orang suka mawi.. pehhh..

hehe


p/s: aku baru taw nama lelaki hebat idup kau tuh TRI.. have a great life fynn jamal!!

appledia said...

Salam..
Sekadar pandangan peribadi.
Blog neh yang pasti,jujur datang dari hati.Bukan semua boleh MENGERTI.Memang senang sangat kalau nak BENCI,DENGKI apatahlagi IRI HATI.
Perset*nkan semua itu.
Kamu tetap kamu.