Monday, July 21, 2008

universiti paling sucks antarabangsa.

bergaduh dengan universiti.
fak kau.

sebab aku pakai converse pegi kelas.
sebab aku lepak minum teh ramai2 dengan student.
sebab aku suka buat kelakar masa mengajar.
sebab aku tak suka bar pelajar.
sebab aku rajin beri latihan tambahan untuk beri markah lebih.

sebab aku tak join geng engkau yang sibuk hal beg prada.
sebab aku tak minat jadi cikgu tipah yang buat semua tidur.
sebab aku tak ada rasa mahu join politik pejabat.

sebab aku fynn jamal, maderfaker!

---------------------

*diam*

dugaan, ni fynn.
tuhan sedang uji kau.

tuhan, pimpin kelingking aku ini ya? aku sedang berusaha.
kekasihku, suamiku, tahan ya? aku sedang gila.

----------------------

kepada kakak2 sepejabat,
terima kasih sebab menjadikan aku titik fokus hidup kalian. harap kau tahu, anak2 kau sedang berpeleseran di KLCC dgn jantan. dan laki kalian sedang ada hubungan sulit dengan perempuan lain yang jauh lebih tidak sesempurna kalian.

well, you guys are bunch of perfect people, kan?
kami je yang fakap.

"fynn, i dont think you belong to this field"
airmata aku tiba2 jadi waja.
you do not have the rights to say this to my face!

padahal aku dah naikkan peratusan dalam masa satu semester.
padahal semua anak2 murid aku minta untuk aku terus mengajar mereka sampai tamat.
padahal pelajar kelas lain curi2 datang kelas aku untuk belajar.

argh.
kenapa? salahkah seorang pensyarah tidak mahu memakai kasut tinggi?
wajibkah seorang pendidik menjadi teman baik anak2 muridnya?
pelikkan seorang guru mahu membantu semua pelajarnya selain akademik semata2?

tahi!
aku nak berhenti.

tri, saya jadi suri sepenuh masa aja lah.
boleh?

19 comments:

lidah said...

haih.
kalau kau lecturer aku.
mesti aku
seronok.
stim.
setiap sem amik subjek kau ajar.

masa tu je bole jumpe fyn.

skarang dah jarang.
kau dah nak ada tanggungjawab.

uia mmg tak best. upm la hero.
haha pakgad aje yang fuck kat upm.

wuuuuuuuuuuuu rindu lah.
take care ok fyn.

emme~ said...

sissy..

sbr2..
pendidik xbole mengeluh..!

haih
mulut org...
sentiase mnyebok hal dalam kain org..!
kain sendirik sebok x mo jage..

harap kamu x serik yeah..
*wink*

Sue Anna Joe said...

You might not like what I'm gonna tell you dear. But here's my honest opinion, it's not wrong if you dress up a bit, you can wear that converse of yours all you want outside.

I know this one girl, who's seriously a punk, mohawked girl, wearing micro mini skirts, and fishnet stockings, and still go to campus like the other kids, and she's not complaining. Because deep down inside, she's still herself.

It's like, pergi kenduri doa selamat, mesti kita akan memakai pakaian yang sopan rite?

For the people there to accept you, you have to accept the way things are there.

It's an IPTA, they have 'standards', which one we're in, you've to abide.

Otherwise, just buat universiti sendiri. Seriously, or, you could just teach in a college, like Lim Kok Wing, sini memang tak pakai apa pon lagi diorang suka kot. Ahaha.

But from what I've seen, the lecturers at Lim Kok, memang sempoi, baik ngan student, boleh pakai apa suka, nak pierce ke, dye rambut takdahal, in the end, the students don't respect the lecturers, pijak kepala and whatnot.

So there has to be boundaries that need to be set. As rebellious as we are, in the end, kita mencari rezeki / makan gaji, jadi if you want it, we have to abide by it. Or just be your own boss.

As for lepak2 makan ngan student, tak silap I, most campuses have that rule. Takleh makan lepak ngan student dalam campus.

Maybe you will be a fashion hypocrite, not wearing what you like or you normally do, but it doesn't and shouldn't change who you are inside.

The students will love you, no matter how you wear it.

So for the love of your students and yourself, do what's best for both sides, even though you might not like it, it's pretty much a sacrifice that you're willing to do for the better.

Nasrul Hakim said...

hm. sue da cakap ape yg i nak ckp.

ape pon fynn, kekadang kate org tua ade benarnye. it goes like this "masuk kandang kambing, mengembek" and "ikut hati, mati"

honestly, i think its not wrong if we follow some rules or standards.
if we hv to, we just hv to.

of course, broken those rules and standards can be quite troublesome issues but no one says that we cant bend and play with it.

all i see is u can blend with ur students but y cant u blend with ur employer n their employee?

saye bukan nak kritik. or even sokong what u've wrote. or even say that i know whats right. but i sure that i know whats wrong.

in my opinion, u just have to adept ur environment. n also let the environment adept u. if not, u gonna hv this kind of hassle no matter where u go.

ikut hati, mati kan..?

cheers.

Allyza said...

Just be urself my fren...jgn duk pk apa org nak kata. kalau setiap kata2 org tu kita nak amik tau, mati lagi bagus sebab takda benda yang ada pd diri kita yang sempurna pada pandangan orang lain. the best judges to judge urself is U.

rasa bertuah jumpa blog u ni sbb akhirnya blog aku tersergam walau tak seindah mana. at least dapat luahkan perasaan sebagaimana fynn sedang lakukan dlm entri ni. silalah rajinkan jari menekan ke link kat bawah ni. sy budak mahu belaja, ada salah sila jolokkan.hehe...

http://sukabebel.blogspot.com/

fynnjamal said...

to all,

true, masuk kandang kambing mengembik, kandang lkerbau menguak.
yes. so true.

but i hate high heels ketika mengajar. and i hate the politics, hence tak minat bergaul sama lecturer lai. i love hanging out with the students.

yeah, i know a lot of ppl yg cover line. but then again, i dah puas cover line dari masa belajar.

i think, ppl STILL think its best to blend in. its a must.

i teach, and i am so friggin good in what i do. i just wont hangout with the makciks. salah ke?

tri said...

nur affina yanti.

hey budak cantik berseri-seri, buat sahaja apa kamu mahu buat!

kerana..

itu yg buat aku memilih kamu. pedulikan manusia yg mengharap puji itu. pegi mampos sama mereka.

yang penting, teruskan kata2 cinta kamu pada tuhan, aku dan anak2 kita nnt.

oh, nnt kita curi beg prada tu. then, beli moto c70. pastu kita jalan2 pegi pasar pagi sambil lihat sinar muncul sebalik bukit dan menyanyi sekuat hati melawan bising angin laju, heh?

sabar ye.. tak lama lagi kita ke new zealand. kita doakan manusia tempurung tu semua.

t r i

fenomena said...

standard la...
bila hidup kita dikelilingi minda kelas sempit...

diorang ingat pakai branded, tu bagus...

diorang tak tau erti baju bundle...
lain dari yang lain

Sue Anna Joe said...

Come to think of it, we open up our own school. Drama & Art school. O yeah. Gila best, pastu wat rules tumit tinggi adalah forbidden.

Ahahah.

Hanna The Belgariad said...

fynn!! jgn pelajar universiti DOT antarabangsa masih memerlukan lecturer spt kau!! aku ckp sbb aku adalah salah seorg pelajar universitu DOT antarabangsa...


mmg byk dugaan fynn...
and pls dont give up easily...
kat mana2 pun kau akan dpt dugaan yg sama.. sbb mentality cikgu2 mmg mcm gini....
sila tgk coach carter utk menaik kan semangat kau.. atau gangster paradise..aku tak ingat lah tajuk cite nih..tapi yg michelle pfeifer blakon jadik cikgu tuh.. aku byg kan kau mcm die... JGN GIVE UP FYNN!!!!! walau pun aku tak penah blajar dgn kau..tapi aku tau, anak2 murid kau pasti mendoakan kejayaan kau sbg pendidik mereka!!!




p/s: jeles arr kau jadi suri rumah! damn..hehehhe

Farah Rosni, said...

right. sue and nasrul said it. kak fynn tak perlu pakai if tak nak. but like they said, it's rules and uni supposed to be formal place especialy IPTA. boleh pakai flat shoes or jenis kasut yang pengawas selalu pakai tu (bukan kasut kanvas tu).

i know i'm nobody to say this. i'm not even in uni, yet. it just how i see it should go.

mizzyn said...

Kak Fynn.
Dugaan.Tabah ya.
Saya doa2 yang baik2 saja utk kakak.

-bekas anak murid kak fynn 2 sem lepas,subjek comp app.

aisyahusein said...

kak fynn,
sume sue anna da cakap. ada betul jugak. but but but,

PLEASE.....................................................

iM BEGGING U ...........................................
PLEASE................................................................


JANGAN BENTI NGAJAR LAGI. SAYA TAK SEMPAT MASUK KELAS KAK FYNN LAGI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


OH PLEASE...............................................













SAYA BARU SECOND YEAR ..............................



LAMA LAGI NI.


PLEASE..............................................


nak lepak jugak ngan bakal lecturer saya nih nanti. sabar kakak. tuhan tau semua. =D

penyangak said...

tak seksi lerh kalau tak pakai high heels. mmmmmmmmmmm high heels.

Keanorlinsya said...

Kak fynn,

u take it easy. where im studying now pun ada office politics macam tu. My lecturer is someone we have fun with, in the class and outside. Kadang2 lepak sampai malam. Im in my 3rd sem but she only taught us in the 1st sem.

The fac xnak dia ajar existing batches sebab dah rapat dgn students! Per-lease, the kerani who handle the timetable (yang i dont even know kenapa dia ada authority padahal kerani je) is actually jealous of her.

Yerlaa meja student sentiasa kerumun. Its not wrong, at all! Students lagi semangat nk belajar. Shes open to suggestions and questions. Macam tu la study atmosphere yg elok.

Lainkali byk sgt hal, u pergi je lepak dgn student depan2 dorang. Lagi slap in their faces. As long as ur student excel and u get ur work done.

And jangan lah give up, even if you dont teach them as lomng as u r there dorang dah bersyukur dah. im sure.

Take care and congratulations!

Keanorlinsya said...

jap congrats tu sbb nk jadi wife! bukan sbb masalah2. didnt get a chance to say it earlier. hehehe

[siti] said...

mungkin heels itu jika ditiadakan tumit berinci2 nya + converse di minus shoelace nya = kasut yang sesuai dan diterima mungkin.

gadis biru said...

quote from sueannajoe:

"As for lepak2 makan ngan student, tak silap I, most campuses have that rule. Takleh makan lepak ngan student dalam campus"

not really darla.
my lecturer once said that lecturer ni ada like standard.
tak boleh bercampur dgn students if not dah mcm jatuh standard.
like artis yang tak campur dgn production crew,because of the so-called standard.

rules ni they all(the lecturers) yg set up sendiri.to gain respect from the students but then ada jugak lecturer yang lepak dgn students and even keep in touch with us.

zinnia zenith said...

kakak...