Friday, August 27, 2010

28

hari ini aku 28.

semua orang sibuk.
kerja. ibadah.
semua orang sibuk.

yang tidak kenal yang menitip salam selamat.
alah.
mereka pun diberitahu dari peringatan2 percuma.
jadilah. dari tak ada.

yang kenal;
kerja. ibadah.
semua orang sibuk.

tapi entahlah.
aku tidak terasa apa.




*diam*

tapi itulah dia.
aku sudah tidak rasa apa.

*diam lagi*

nak online pun malas.
kerja kita, orang yang dapat nama.
muka kita, orang yang kata itu dia.
semua pembohong dalam dunia ni.

tak reti cukup dgn diri sendiri.
perlu curi diri orang.
curilah orang kaya segala.
aku sudahlah miskin rasa dan harta.

aku pun kau nak curi.

mmg celaka.
benci, aku.

nak menulis, lagi macam bangsat.
semua rasa kenal aku.
aku nak cakap pasal apa2, rasa aku milik dia.
itu tak boleh ini tak boleh.

bila aku tak menulis, bising pula "mana baru punya cerita?"
tak kelakar jadi aku, kau rasa?

semua orang nak secebis aku.
nak ini itu.
ada org tanya aku mau apa?

bila nak ngadu serabut, pengkes aku "siapa suruh jadi ada nama?"
aku nak jawab apa?
padan muka sendiri lah jawabnya.

ada nama tak boleh langsung buat dosa. rasa agama aku tak cukup nak dibanding semua. rasa tuhan dia hanyalah tuhan dia. orang macam aku, tuhan takkan terima. alah. penipu aa kau semua. setakat pakai tudung tapi kau biar jantan menggentel engkau, buat apa?

semata sebab aku ada nama,
yang konon gah sangat ke?

sekarang tak boleh salah sikit.
tak boleh silap secebis.
aku akan kena.

dah ada ramai peminat la.
dah ada ramai pengikut la.
akan berubah la.
akan tak sama la.

jadi sekarang,
aku tanya,
kau nak apa.

nah. amik nama aku.
aku dah tak mau.

aku nak menulis, celaka!
aku nak terus jadi macam biasa.
aku bukan milik siapa2.

ingat aku kemaruk harga pada nama?
tengok aku jahanamkan nama aku.

babi celaka bangsat sialan pukimak motherfucker.
siapa kata aku baik segala?
tengok;
aku dah tunjuk.

nak pergi?
tak apa.
aku tak perlu ramai2.
aku cuma mahu kawan2 tepijalan yang sedikit dulu.

yang dari zaman aku ranap dengan jantan2 bangsat.
yang memujuk aku tanpa bahasa, cuma tegur2 sekali-sekala.
yang meneman aku walau hanya dgn membaca sunyi2.

yang mahu aku,
untuk aku.

*diam*

selamat masuk alam kosong,
alam orang tua,
fynn the fuckin jamal.

40 comments:

eiffel said...

kita tidak mampu memuaskan aty smua org...

mereka hanya tahu berkata...tanpa memahami...

DlrngMlrng said...

:p

seorangFifie. said...

selamat menjadi seorang kakak yang kacak dengan umur yang paling sesuai sebagai kakak. selamat kembali pada kami, sahabat-sahabat zaman rapuh dan ranap.

pedulikan orang yang hanya mahu Fynn yang sempurna. ramai lagi yang cinta akak walau cacat apa adanya.

akak, asal ada Tri, keluarga, kecy kamu dan kami, jangan pernah rasa mahu mati ya.

saya ada,dan saya percaya team puisijalan yang sejati juga masih ada. dari zaman ranap kamu dulu sampai bila-bila.

conbellydiobeterisme said...

fynn ;be urself ,walaupun hilang segalanya ,namun ko tak hilang maruah ko,ko suke ape yang ko buat ...aku nak jadi peminat ko ketika itu

Fiq said...

mcm2 kes. siap letak gamba kak fynn kat fb tu..haisy.

ini habuan utk org2 yg fofular mcm kita. bila dah puas kita ditelanjangkan, mereka pon surut lah.

Anonymous said...

kokping, lebiu~ -dibjualkata-

suhaiza said...

luahan hati akak eh...
:(
yg pasal org amik pict akak kat fb tu...
yg pasal karya akak tu, saya tak pasti...
tapi bila baca luahan hati di hari yg sepatotnye gembira, seakan akan akak tak gembira...

hmm... sedih saya baca...
akak jgn la behenti menulis...
akak jgn la terus sepi tanpa berita...

happy always ok. ^_^

and last, HAPPY BIRTHDAY! ^_^

cik tasha shafzan said...

ada orang pernah pesan sama aku, jangan peduli sama apa orang kata pasal kita..
kalau kita pakai baju warna merah, orang akan kata..
kalau kita pakai baju warna kuning pun ada orang mengata..
kalau kita tak pakai baju pun orang akan mengata..
jadi, pedulikan sama mereka yang hanya reti mengata tu..
biarkan mereka perasan bagus, dan biarkan kita hanya rendah diri..
langit tak selalu cerah untuk mereka..
^-" (hehehh!!)

d_tieah said...

Huhh..
No komen..

Fatin Razali said...

chill k. :)
biase lah,manusia.
pantang orang ada nama, terus nak anggap orang tu sempurna.
persetankan je semua tu. :)

eqacashperlala said...

selamat 28

Chenta Rasa Sayang :) said...

selamat hari lahir kaka.
be storng ya!
i loved ur writing kaka.
sumtimes smpai nages sebab mendalami semua puisi kaka.
since last year follow puisi tepi jalan,
*THUMBS UP!

kaka kan kuat :)

dodot said...

kak fyn..

sabar, geng tepijalan tetap ada untuk kamu. :)

nurnuha said...

salam kak Fynn.. 28th august is it your birthday? selamat hari lahir kalau benar..its my birthday too..:) semga dimurahkan rezeki selalu ya ..dan dipanjangkan umur and dapat beribadat terus pada Allah..amiin..

Anonymous said...

sabar, ya. selamat hari jadi.
semoga dimurahkan rezeki.
semoga ditabahkan hati.
:) nah, a smiley.

naim.

sarah munira said...

selamat hari jadi kak fynn.
sayang kakak.

anon said...

" setakat pakai tudung tapi kau biar jantan menggentel engkau, buat apa? "

wow kak fynn,itu sgt terdalam maksud-nya..saya terkesima jap..hehe..

notakaki:epie belated bufday po u,sis.. (^^)v

Anonymous said...

kakak.kami masih tetap di sini.

IronHeart2204 said...

blog nih x prnah ak miss nengok tiap kali ade update post. ur word mmg best..meaningful fyn..we like
waiting 4 ur new story. (^_^)

haja said...

selamat ulang tahun..

kak fynn...
biarkan saja mereka2...
saya suka kamu yang telus...

ini daerah kamu...
biarkan ia terus jadi milik kamu...
jangan biar mereka buat kamu asing di rumah kamu sendiri...

semoga kamu akan jumpa ketenangan disamping kekasih tersayang... di sisi Tuhan yang Maha Penyayang...

ZooL.Ahmad said...

hang in there babe!

zaem said...

bila org dah mengenal hakikat TUA,
sikap pelupa mula memonopoli diri.
masa tue.
kita harap org dskeliling kita serupa.
mula lupa.
lupa akan siapa kita.
lupa akan budi kita.
lupa akan kemewahan dunia.
tapi ada sstgh yg masih MUDA.
tidak pernah lupa pada YANG ESA.
Selamat Menunaikan Ibadah Puasa
dan SELAMAT HARI LAHIR.
=p

|arieza| said...

fynn,
within the wide blue sky
there is always a dot of grey cloud
:) but u just b whoever u r!
live the arts, live the music!
kudos!!!

Mr Djembe said...

:)truskan soul

cLoud9 said...

hepi belated besday.

jgn sedey2 k. u're the queen of my heart =)

chenta said...

:)
teruskan luahan rasa kak fynn.
jangan simpan-simpan, jangan tapis-tapis.
yang bertakung itu nanti yang boleh buat penyakit besok-besok.

love you kak fynn,so much!

mynnbachok said...

jadik dirik sendirik, kakak. aku lagi suka. selamat tahun ke 28.

janji balik joho weekend ni ya? mahu jumpa kakak!

yonna said...

rindu suasana sunyi di blog ini.

ochipz zaind said...

hepy bufday 28 kak fynn...emoga sentiasa dalam lindunganNya..=)

sabarlah kak fynn..
mencaci, memaki, memperguna, mengata itu dan ini..mmg mcm 2 la sifat manusia..
yg xberlabel sengaja dilabel-labelkan..manusia....mmg mcm 2..

kak fynn...yg pnting kak fynn percaya pd dr kak fynn sebagaimana kami yg brada d blakang kak fynn prcayakan kak fynn..

jiwa itu...jgn dibiarkan mati hanya kerana picisan yg xberguna...kami di sini bkn hanya mahu maminati...tp merasai...jiwa itu....kekalkan hidup selamanya...

Anonymous said...

pergh..jahat gila org "lihat" kat fynn, sabar. tu jelah ayat yg boleh diungkapakn.

moga bahagia selalu dunia akhirat. amin..

nani said...

selamat hari lahir, penulis.
dh lama jadi pembaca sunyi
akan ttp jadi pembaca sunyi
siapa aku untuk judge kakak?
aku pun malas judge diri sendiri.
tabah kakak.

soul, baby. soul.

Mika said...

Ape bende ar yg korg dok bising2x, puji2x..dok diam2x bc sudahlah. Ader dier kesah aper korg cakap? aper dah.

NoraJep said...

selame nie aku jd silent reader blog puisiteijalan nie sbb aku suke bait ayat2 kau...mmg best...
and now, aku suke lagu 150 juta kau kerana bait kata2 yang indah n sweet...

anyway happy birthday to u fynn~
harap teruskan menulis ya~

CekLa said...

biar.
diam itu berbicara.

*diam*

Anonymous said...

begapo dio la..po veruk

zaidharis said...

hey,
fynn penakut!

takat orang kata,
takat kutuk caci cela.

cerita basi,
bukan sensasi.

selamat hari lahir,
tak tahu hari jadi.

jajah dunia puisi.

Fyruz Tiranarmi said...

fynn,, juz be urself,, fight for ur right,, ignoring all the rubbish~~

nizzalsyafiq said...

emm :)

Anna Molly Dean said...

teruskan jadi diri sendiri. abaikan yang negatif.

ismail said...

Fynn hidup milik kita jangan berikan pada org lain..(jngn suka guna "percaya")

always keep 50 for ure self in what wever circumstances, this is what i do believed.(make study gitulah)

satu lagi jangan lupa "Maha Pencipta" kita. itulah kekuatan kita "doa"...

mengadu pada makhluk sikit2 mcm nie boleh saja kita kongsi sama, tapi yg nyata kami tak dpt buat apa slain simpati .

tapi pada sang pencipta, miracle will..