Friday, October 2, 2009

nescaya

dan sesiapa yang bertaqwa kepada allah
(dengan mengerjakan suruhannya
dan meninggalkan larangannya)

nescaya

akan dijadikan baginya jalan keluar
(dari segala perkara yang menyusahkannya)

serta memberinya rezeki
dari jalan yang tidak terlintas di hatinya

dan ingatlah

sesiapa berserah diri
bulat-bulat kepada allah

maka allah cukupkan baginya
(untuk menolong
dan menyelamatkannya)

sesungguhnya

allah tetap melakukan segala perkara yang
dikehendakinya.

allah telah pun menentukan
kadar dan masa
bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.

(ayat kedua dan ketiga at-talaq)

-----


betapa tuhan itu baik dan bukan bohong2.
dibaginya hitam putih kontrak janjinya pada kita.
betapa tuhan itu teramat agung.

sekarang yang tinggal, gerak kita untuk meminta.

malangnya tak terdaya.
malu kerana hina.
cemar penuh cela.
nak minta gimana..?

*diam*

tuhan.
teman aku plis.

20 comments:

joegrimjow said...

we know ourselves better than anyone else


;-)

iezat n hobbes said...

gua percaye tuhan sentiase teman lu..

azhari azmi said...

yo! ayat seribu dinar. selalu kelihatan bergantungan di kedai2 makan dgn harapan rezeki dimurahkan.tapi tak tau lah mereka mengamalkan segala isi kandungan alquran atau hanya secebis yang satu itu.

Rosy Girl~ said...

tersentuh bace entry nih..
kdg2 rasa diri nih kerdil sgt bile nak meminta2 dr DIA...

semoga tuhan berkati hidup kite semua :)

Precious said...

Huhuhuuuuu ...
malu!

Para Jamaludin said...

=)
tuhan itu kool

Hafiz Hamid said...

kak fynn..

fatin said...

salam.
akak bertabah.
sebenarnya, Tuhan sudah tahu apa yg kita ingin minta drnya,
cuma Dia ingin mndgr sendiri adakah kita minta atau tak. ;)
mintalah akak. minta yg baik baik. InsyaAllah, Allah perkenan. ;D
Tuhan itu terlalu dekat dgn kita, sehingga tak ternmpk oleh kita Dia.
dan sebaikbaik manusia, adalah manusia yg melakukan kesalahan di akhirnya dia insaf. Allah paling syg org mcm itu. :)

sedikit prkongsian. maaf jika akak terasa hati. sungguh tak brmaksud. saya seorng penggemar karya akak yg terus dan halus. :D slmt brkrya.lebiu. :)

Anonymous said...

Allah sentiasa bersama kita..
cuma kita saja yg angkuh..

manusia...leka dan lalai..
perlu diingatkan..sentiasa..

Farah Rosni said...

tuhan pasti akan teman kita sepanjang masa. kan?

sHEmA_sHImoT:D said...

dan aku tahu tuhan sentiase bersama aku siang malam susah dan senag,terima kasih tuhan atas rezeki yang memang tak terlintas di akal aku..permudahkanlah segala urusan ku ya rahman ya rahim..;)

kaha said...

jangan malu sama Tuhan
Tuhan itu Maha Baik
rinduilah Dia
kerna Dia merindui mu

kayza said...

hurm..tuhan tuh mang sentiasa teman kita kan kak fynn...cuma manusia ni je yang selalu lupa kat DIA...dan tuhan pasti sentiasa tenan kak fynn

kayza said...

hai kak fynn...tuhan tuh pasti teman kak fynn....sebab DIA kan selalu dengan hambaNYA...cuma manusia je yang selalu lupa DIA....dan harap2 TUHAN akan teman kita sepanajng hidup ini...amin~

nur'ain said...

Tuhan sentiasa teman dan awasi kita. Kita cuma perlu meminta padaNya. ok?
Pintalah di bagi kekuatan, pintalah dikuatkan pegangan iman, mintalah.

DIA MAHA MENDENGAR DAN MENGETAHUI. Tapi, jangan khianati DIA.

^_^

Myraa said...

betul tuh kak fynn!! allah maha adil kan.. kak fynn, asal tak buat e-book pasal diri kak fynn, pastu puisi2 kak fynn nih.. mesti ramai yang nak beli. boleh buat koleksi.

Che Adlia said...
This comment has been removed by the author.
Jogger said...

elo kak fynn

entry yang mmg sempoi. terasa kerdil saya bila baca.

owhh, saya ada wat review sket pasal blog u nih. ada masa jengah ar. mmg saya suka wat review utk blog2 yang saya jumpa.

http://blogjoging.blogspot.com/

tinggalkan arr komen kalo fynn ada masa.

neem said...

jangan bersedih.

Allah sentiasa bersama kita

(nasihat utk diri sendiri dan smua..)

s.u.e.r.i.e said...

seribu dinar, bila runsing & buntu kalau baca ayat ni rasa tenang.. kan?

true indeed. Dia akan tetap ada di sisi kita as long as kita masih tetap hati pada-Nya..